Japán ingyen ad gyógyszert Magyarországnak

2020.05.14. 10:30

12 200 db, a koronavírusos betegek kezelésében kifejezetten kedvező eredményeket mutató gyógyszert ad további 29 ország mellett Magyarországnak is Japán, közölte a Facebookján Szijjártó Péter külügyminiszter. Szijjártó azt írta, Tosimico Motegi japán külügyminiszterrel történt beszélgetését követően, hogy a gyógyszer 100 beteg kezelésére lesz elegendő. 

„A nekünk szánt gyógyszerek legyártásra kerültek és jelenleg a szállítás előkészítése zajlik. Jó hír, hogy Japán nyitott arra, hogy a jövőben kutatási együttműködés jöjjön létre ebben a kérdésben japán és magyar szakemberek között" – írja Szijjártó. Hozzátette: a magyar kormány szerdán úgy döntött, hogy korlátozásmentessé teszi japán üzletemberek, mérnökök és gazdasági szakemberek beutazását Magyarországra, mivel jelenleg 170 japán vállalat összesen 35 ezer magyar embernek ad munkát az országban, ezért „szerepük megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság teljesítményében". Mint írja, újabb japán hallgatók érkezése is várható. 

Megállapodtak abban is, hogy a vírus után közvetlen légijáratot indítanak Tokió és Budapest között, valamint Japán Tochigi tartománya biztosítani fogja a magyar sportolók számára a helyszíni felkészülés lehetőségét a jövő évre halasztott olimpia előtt.