A kormány 5,9 milliárdot ad, hogy a Semmelweisen Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg is legyen

2020.05.15. 23:38

A kormány 5,9 milliárdot biztosít arra, hogy a Semmelweis Egyetemen bővítsék az Egészségtudományi kart, és azon belül kialakítsanak egy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget, jelent meg az erről szóló rendelet péntek késő este a Magyar Közlönyben.

A kormány a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettségek felső korlátját 5,98 milliárd forintban határozta meg. A pénzügyminisztert pedig arra szólítja fel, hogy gondoskodjon az összeg idei részének finanszírozásáról, tehát több mint 1 milliárd forintról. Ezekből a pénzekből jut a kínai részlegre is.

A beruházással együtt létrejövő vagyonelemek az egyetem vagyonkezelésébe kerülnek majd a rendelet szerint. 

Már 2017-ben arról volt szó, hogy lesz egy ilyen Hagyományos Kínai Orvoslás Részeg a Semmelweis-szen, akkor a kormány 1,4 milliárd forintot adott a Semmelweis Egyetem 800 milliója mellé erre a célra. Minderről itt írtunk bővebben.

Néhány órával a rendelet megjelenése előtt Orbán Viktor telefonon tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A miniszterelnöki sajtóiroda szerint Orbán  megköszönte a segítséget, amit Kína a koronavírus-járvány megfékezéséhez nyújtott Magyarországnak. A megbeszélésen egyeztettek a járvány utáni gazdasági együttműködés legfontosabb kérdéseiről.

Az utóbbi idők egyik legfontosabb "együttműködése" a kínaiakkal egyébként a Budapest-Belgrád-vasútvonal építése, amely minden idők legnagyobb vasúti beruházása Magyarországon, összértéke 590 milliárd forint. Az állam 15 százalékot áll, a többi részéhez kínai hitelt használunk.

A projektet magyar részéről Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, Semjén Zsolt egyik salátatörvény-javaslatában pedig a beruházás szerződéseit tíz évre titkosítanák külgazdasági és külpolitikai érdekekre hivatkozva. Részletesebben itt írtunk a projektről, a keleti nyitás eddigi eredményeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.