Már 7200 cég pályázott munkahelyvédelmi bértámogatásra

1
2020.05.19. 00:00

Több mint 7200 cég adott be pályázatot a munkahelyvédelmi bértámogatásra, ezzel több tízezer munkavállaló állásmegmaradását támogatta az állam – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány milyen eddigi munkahelyvédelmi intézkedéseket tett, elsősorban a munkahelyvédelmi bértámogatás jelenlegi állásáról esett szó.

Így arról, hogy 

  • munkahelyvédelmi bértámogatást csaknem 90 ezer munkavállaló számára igényeltek a vállalkozások, a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását csaknem 10 ezer munkavállalónak kérték. 
  • Fejér, Pest és Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb kérelem,
  • 6 cég 1000 főnél több munkavállalóval vesz részt a programban,
  • 40 ezer munkavállaló esetében már pozitív elbírálás is történt.
  • Akik áprilisban beadták a kérelmet, azok már meg is kapták a támogatási összeget.

Bodó Sándor azt is elmondta, összességében a kormány számításai szerint

mintegy százezer embernek segítenek abban, hogy az állása megmaradjon.

Bodó a munkahelyteremtő bértámogatási programról is beszélt, amelyben a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, a programban részt vevő munkavállalóknak így 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása. A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti az állam.

Bodó Sándor ugyanakkor azt is elmondta, csak áprilisban mintegy 50 ezer ember regisztrálta magát álláskeresőként, tehát hivatalosan ennyivel nőtt a munkájukat elvesztők száma, 

összesen már 330 ezer embert tartanak nyilván álláskeresőként.

Müller Cecília: Több orvosi rendelőben tumultuózus helyzetek alakultak ki - az operatív törzs május 19-i tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a keddi adatokat, azaz hogy újabb 21-gyel nőtt az igazolt fertőzések száma. A kedd reggeli járványügyi adatközlésből már kiderült,

5 újabb halálos áldozattal 467 főre nőtt a koronavírussal kapcsolatos halálesetek száma Magyarországon.

A gyógyultak száma 1412 a legfrissebb adatok szerint. A halálos áldozatok között négy, 66 és 85 év közötti nő van és egy 88 éves férfi.

AZ AKTÍV ESETEK SZÁMA NÉGGYEL NŐTT, 1677-RE.

Az elvégzett tesztek száma csaknem másfél ezerrel emelkedett, 138 697-re. Müller Cecília beszélt az adatok területi eloszlásáról is, elsősorban arról, hogy hogyan alakul a budapesti és a más városokban észlelt fertőzöttek aránya, valamint hogy mely korosztályokat érinti leginkább a járvány. Emlékeztetett arra, hogy a járvány második szakaszában újraindították az egészségügyi ellátást, de azzal a feltétellel, hogy előzetesen minden egyes orvos-beteg találkozásról telefonosan kell konzultálni a kezelőorvossal.

Erre azért van szükség, mert több szakrendelésen már hétfőn tumultuózus jelenetek alakultak ki, ezt pedig el kell kerülni. Mielőtt tehát bárki orvoshoz menne, először telefonon konzultáljon, és ugyanez vonatkozik a háziorvosi ellátásokra, is.

Müller a családorvosok nemzetközi napján köszöntötte a háziorvosokat, és köszönetet mondott „kapuőr” szerepük ellátásáért, valamint azért is, hogy helytálltak a járványban komoly terhelés mellett is.

Nyitottunk, (...) tehát olyan hatásokkal is szembe kell néznünk, amiknek semmi köze nincs a koronavírushoz, de a szabadban tartózkodás a fertőződés kockázatával jár

– mondta Müller a jó idő, valamint a kijárási korlátozások feloldásával járó újabb kockázati tényezőkkel, a szúnyogokkal és a kullancsokkal kapcsolatban. Arról is beszámolt, hogy mintegy ötven szúnyogfajt ismerünk Magyarországon, és elég néhány deciliter víz ahhoz, hogy ezek lárvái kikeljenek, és jelentős mértékben elszaporodjanak ezek a vírushordozók. Müller valamiért hosszan beszélt a trópusi országokból származó, már itthon is felfedezett szúnyogfajtákról, majd arra jutott:

Ezeknek a járványügyi kockázata teljesen elhanyagolható jelen pillanatban Magyarországon.

Kiemelte azonban, hogy ezzel szemben az úgynevezett dalos szúnyog járványügyi kockázata viszont magas, az ugyanis több kórokozót is terjeszt. Ezután az országos tisztifőorvos rátért a kullancsokra, tanácsokat adott azok eltávolításához, kiemelve:

nem szabad tekergetni, gyötörgetni és huzigálni.

A szabadtéri nyári táborokba járó gyerekek esetében minden napra egy háromperces kullancsvizsgálatot javasolt a szülőknek. A tisztifőorvos fokozott figyelmet kért, hogy a szabadban tartózkodás kockázatait minimalizálni lehessen.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette azokat a változásokat, amelyek a következő napokban a határátkelőhelyeken következnek majd. Szlovákiába például a következőkben már házi karantén elrendelése nélkül lehet majd utazni, de csak 24 órára. Horvátországba ezentúl már nemcsak az ott ingatlannal vagy hajóval rendelkező uniós állampolgárok utazhatnak be, hanem azok is, akiknek erre méltányolható személyes okok van, például családi kapcsolataik vagy akár érvényes szállásfoglalásuk.

Kedden egyébként hatósági házi karanténban hattal többen vannak, mint egy nappal korábban, 10 394-en.

Sajtómegkeresésekre adott válaszok:

  • Az egészségügyben használható maszkokat általában 4 órán át lehet viselni, Müller Cecília a lakossági használatban lévő maszkok esetében is hasonló időintervallumot javasol. (Origo)
  • Természetesen a nagyszülők és az unokák találkozhatnak, mondta a tisztifőorvos a puszikra és ölelésekre – ezekkel kapcsolatos javaslatára – vonatkozó kérdésre. Müller szerint csak az a lényeg, hogy mindenki egészséges legyen. (Ripost)
  • Kiss Róbert nem válaszolt érdemben a kérdésre, hogy az operatív törzs még mindig indokoltnak tartja-e a 65 éven felülieknek kialakított vásárlási idősávot, de szavaiból annyi kiderült, egyelőre fenntartják a jelenlegi szabályokat. (Hír Tv)
  • Ha a háziorvosi kérdőív alapján nem merül fel gyanú, akkor nem szükséges laborvizsgálatot kérni és koronavírustesztet végezni, mondta Müller Cecília. (Hír Tv)
  • Nem tapasztaltak a fővárosban magatartásszegést a kijárási korlátozások feloldásának első napján, derült ki Kiss Róbert válaszából. (Hír Tv)
  • Az irodákba visszatérők esetében a személyi higiéné fokozott betartása, gyakori takarítás, az irodai eszközök tisztítása, fertőtlenítése, valamint a szociális távolság tartása az elsődleges feladat, mondta Müller. (Ripost)
  • A hétvégén torlódás volt a magyar–román határátkelőhelyeken egy román szabályváltoztatás miatt, a magyar rendőrség több helyen intézkedett. A forgalmat folyamatosan figyelik, újabb átkelőket nyitnak meg, ha kell, hogy a torlódást elkerüljék, válaszolta az idevágó kérdésre Kiss Róbert. (MTI)
  • Engedélyezett, alkoholbázisú fertőtlenítőszerekkel tisztítják az újranyitás előtt a játszótereket, ezek Müller Cecília szerint nem jelentenek veszélyt a gyerekekre. (Dunántúli Napló)
  • A gyerekek alapvetően nem kitettek a vírusnak, ezért 6 éven aluli gyerekekre nem szabadra ráerőltetni a maszkot, Müller Cecília szerint ez nem egészséges, ugyanakkor a hatályos jogszabályok nem tesznek korosztályi különbséget, zárt terekben mindenkinek előírják a maszkviselést.
  • Játszótereken a szülők, felügyelők nem kell hogy maszkot viseljenek, hanem elegendő a szociális távolságot betartani, mondta Müller Cecília. (HVG)
  • A jogszabály melléklete tartalmazza azt a formanyomtatványt, amelyben a szülők arról nyilatkozhatnak arról, hogy a gyermekük egészséges, a koronavírus semmilyen tünetét nem mutatja. (RTL)
  • Müller Cecília szerint az, hogy az elmúlt két napban nőtt az aktív fertőzöttek száma, nem trendszerű, ezekből járványügyi következtetéseket nem lehet levonni, hiszen országszerte zajlottak szűrővizsgálatok. A tisztifőorvos szerint a nyitásokat követően sem nő egyelőre még a megbetegedések száma, továbbra is leszálló ágban van a járvány. (RTL)

Az Index kedden ezekkel a kérdésekkel fordult az operatív törzshöz (és ezúttal sem kapott válaszokat):

  • Mikor hoznak döntést az alsó tagozatos iskolai oktatás újraindításáról?
  • Konkrétan mit terveznek az iskolák alsó tagozatain? Visszamennek még ebben a tanévben a gyerekek az oktatási intézményekbe?
  • Vasárnap azt írta a Koronavírus Sajtóközpont lapunknak: „Az iskolák alsó évfolyamait látogató gyermekek nem mozognak annyi hely között, nem találkoznak másik emberekkel, így ezen évfolyamok megnyitása jóval alacsonyabb járványügyi kockázatot hordoz magával, mint például a középiskolásoknál. Ezzel magyarázható, hogy ahol tervezik az iskolák megnyitását, ott ezen évfolyamokkal terveznek.” Ezek szerint már elfogadta a kormány az oktatási akciócsoport és az operatív törzs idevágó javaslatait?
  • Pontosan mit javasolt az operatív törzs a kormánynak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának ebben a kérdésben?
  • Mikor tájékoztatják a döntésről a szülőket, pedagógusokat, iskolákat és főként a gyerekeket arról, hogy júniustól ismét lehetővé válik-e az iskolába járás?

Hogy miért kérdeztünk az iskolai oktatás újraindításának lehetőségeiről, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.