A Főkert ezentúl költési időszakban nem végez gallyazást

2020.05.20. 13:19 Módosítva: 2020.05.21. 08:40

A közelmúltban a Madarak és Fák napja kapcsán felszínre került, hogy a Főkert a szükséges gallyazási munkákat néha a költési időszakban is végzi a kezelésében lévő területeken - számolt be Bardóczi Sándor, Budapest fő tájépítésze a Facebookján. Szerda reggel viszont a Főkert vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy a gallyazási szemléletben változást kért a Főkert munkatársaitól a madarak és fészkek védelmében, tehát a jövőben március 15. és augusztus 15. között csak vészhelyzetben gallyaznak fákat.  

A költési időszakban végzett gallyazási munkák a fészekrakó madarak szempontjából károsak. A növények szempontjából nem, mivel a vegetációs időben történő gallyazás a növényben védelmi mechanizmust indít el, sőt, a gallyazások általában famentő beavatkozások, ha nem a közúti űrszelvény biztosítása miatt, vagy a légvezetékek miatt történnek. A Főkert akkor nyúl ehhez a módszerhez, ha a sérült vagy beteg ág eltávolítása a cél, és a betegségek továbbterjedését vagy a fa kidőlését kívánja megakadályozni a statikai egyensúly fenntartásával.

Magyar Madártani Egyesület szakértőivel konzultálva az a megoldás született, hogy a Főkert ezentúl a költési időszakban csak vis maior esetekben gallyaz fákat, tehát ha veszélyhelyzetet kell megoldani, közúti űrszelvényt kell biztosítani vagy száraz ágat kell eltávolítani. 

Budapest ezzel az intézkedéssel madárbarátabb hely lesz - ígérte Bardóczi. "Ez nem kerül pénzbe, csak szemléletet kell hozzá váltani. Ami a legnehezebb dolog a világon" - tette hozzá. 

Bardóczi Sándor a cikk megjelenése után felhívta a figyelmünket, hogy ez az új protokoll a Főkert kezelésében lévő területekre igaz, ami nagyjából 300 ezer közterületi fa, nem érint viszont közel 700 ezer olyan közterületi fát, ahol nem a Főkert a kezelő, hanem a kerületi önkormányzatok vagy mondjuk a Magyar Állam egy cége. Mint például a Városliget esetében, ahol a Városliget Zrt. hét éve a kezelő.

Addig is olvassák el 2014-ből a beszámolónkat egy olyan esetről, amikor egy fiókáit védő erdei fülesbagoly megtámadta az áramszolgáltató munkásait, akik legallyazták a fenyőt, amin a fészke volt. Vagy ezt a 2018-as esetet, amikor a lakóknak sikerült megállítaniuk a Pozsonyi út fáinak csonkolását.