Müller Cecília: Homokozóban tarthatatlan a szociális távolság

Screen Shot 2020-05-20 at 11.10.58 (2).png
2020.05.20. 12:04 Módosítva: 2020.05.20. 12:14

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai tájékoztatón azt mondta: bár hétfőtől országszerte megszűntek a kijárási korlátozások, a rendőrség továbbra is a biztonsági óvintézkedések betartását kéri mindenkitől.

3598 főre nőtt a hazánkban eddig mindösszesen beazonosított fertőzöttek száma, ismertette a szerdai adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg, ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma. 42 új gyógyulttal pedig már összesen 1454-en távoztak gyógyultan a kórházból.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA EZZEL 1674 FŐ. EZ A SZÁM 1677 VOLT EGY NAPJA.

Müller Cecília: Homokozóban tarthatatlan a szociális távolság - az operatív törzs május 20-i tájékoztatója

A 42 új, szerdán regisztrált koronavírus-fertőzéses eset a fővárosból, illetve Pest, Fejér, Komárom-esztergom, Nógrád és Zala megyéből származik. A kamaraerdei szociális otthonból 5 beteg, a Zala Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézményéből pedig 4 beteg került ki. A többi eset nem zárt közösségből származik

– mondta Müller az Index kérdésére válaszolva.

100 ezer főre 97,6 fertőzött jut Budapesten, országosan pedig 36,8 fertőzött. A fertőzöttek harmada kerül kórházba. Müller szerint ezekkel a számokkal világszinten jól állunk. 

A járványügyi adattisztítás folyamatos, ezért egy-egy esetben, minimális mértékben változhatnak a korábbi adatok, hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A játszóterek és a kalandparkok újranyitásáról is beszélt Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondta:

  • be kell tartani a kézhigiénét, a fertőtlenítőszert ideális esetben a fenntartónak kell biztosítania, de ha ez nem lehetséges, akkor a szülőknek kell magukkal vinniük fertőtlenítőkendőket;
  • csak egészséges emberek (szülők és gyerekek) látogathatják ezeket a helyeket is;
  • a szociális távolságtartás még a homokozókban sem reális; 
  • az üzemeltetőnek folyamatosan gondoskodnia kell a takarításról és a fertőtlenítésről;
  • a homokozókat az újranyitás előtt teljesen újra kell tölteni, ezeket naponta fel kell ásni, de itt nem szükséges a fertőtlenítőszer használata;
  • a műanyagból, fából és fémből készült játékok felületét viszont fertőtleníteni kell;
  • a kukákat rendszeresen, legalább naponta üríteni kell.

Azt is javasolta Müller Cecília, hogy a szülők, ha lehet, vigyenek magukkal tízórait, uzsonnát a gyerekeknek.  Olyan száraz ételeket (gyümölcsöt, kekszet) javasolt, amelyeket kézmosás, kézfertőtlenítés után könnyen el lehet fogyasztani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden gyereknek legyen saját kulacsa.

A médiamegkeresésekre adott válaszok:

  • Bár beolvastak egy kérdést arról, hogy várhatóan meddig tartják fenn a Magyarországra beutazókra vonatkozó kötelező hatósági házi karantén elrendelését, erre nem válaszolt Kiss Róbert. Az alezredes csak arról beszélt, hogy a kormány a határellenőrzési akciócsoporton keresztül rendszeresen egyeztet a szomszédos országokkal.
  • Jelenleg 33 idősotthont érint a koronavírus-fertőzés. Összesen 846 bentlakó és 139 dolgozó fertőződött meg igazoltan. Összesen 110 fertőzött hunyt el ezekben az intézményekben, de 298 fő már meggyógyult a betegségből.
  • A Szent Borbála Kórházban Tatabányán több vizsgálat is zajlott Müller szerint. A tisztifőorvos ma fogja értékelni az összes beérkezett információt, és abban reménykedik, hogy a felvételi zárlat az osztályok többségén az elkövetkező napokban feloldható lesz.
  • A szabadtéri vásárok jogszabályszerűen nem minősülnek rendezvénynek, ezért nem érvényes rájuk létszámlimit. Ettől függetlenül Müller Cecília szerint az alapvető higiénés normák betartása és a vásár területének tisztán tartása kötelező. A tisztifőorvos arra kér mindenkit, hogy vigyázzon magára.
  • Egyelőre nem lehet dátumszerűen közölni, hogy mikor nyithatnak újra a zárt térben található uszodák, fürdők.

Az Index szerdán ezeket a kérdéseket küldte el a törzsnek:

  • Kedden írásban azt közölte velünk a Koronavírus Sajtóközpont, hogy még nincs döntés az iskolai oktatás esetleges újraindításáról, avagy a tanév előrehozott lezárásáról, de több szülő jelezte az Indexnek, hogy saját intézményükből tájékoztatták őket arról, május végén megszűnik az online oktatás, ami helyett az alsó tagozatosoknak terveznek iskolai oktatást. Ezek szerint önállóan is dönthetnek az intézmények?
  • Az újabb fertőzötteket – a szerdai adatközlés szerint 42 újonnan azonosított beteg van – zárt intézményekben, kórházakban, idősotthonokban fedezték fel, vagy esetleg az országos szűrővizsgálat eredményeként kerültek a hatóság látóterébe
  • Hogyan alakult a háziorvosok által kért koronavírus-tesztek aránya az elmúlt hét napban – csökken ezeknek a mértéke?
  • Mit jelent Magyarország számára a szomszédos országok határnyitása? Magyarországon mikor változhatnak az idevágó – az országba történő belépésre, valamint a hatósági karantén elrendelésére vonatkozó – szabályok legelőbb?