Három idős beteg meghalt, 1615-re csökkent az aktív betegek száma

D KOM20200513017
2020.05.22. 06:47

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a kormányzati koronavírus-oldalElhunyt újabb három idős krónikus beteg, ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 44 százaléka , az elhunytak 61  százalék a, a gyógyultak 48  százalék a budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada,

483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

 

Az előző nap, csütörtökön 3641 volt a beazonosított fertőzöttek száma, három idős, krónikus beteg szintén meghalt.

Operatív törzs

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján egyebek mellett arról volt szó, hogy Románia és Magyarország között az összes határátkelőhely megnyílt. A kormány folyamatosan egyeztet további határnyitásokról a szomszédos országokkal.

A NYUGAT-EURÓPÁBÓL INDULÓ, ILLETVE A NYUGAT-EURÓPÁBA TARTÓ TRANZITFORGALOM TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTOTT, HÁROM HATÁRÁTKELŐHELYEN: CSANÁDPALOTÁNÁL, NAGYLAKNÁL ÉS ÁRTÁNDNÁL.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a legújabb magyarországi adatok alapján következtetésként azt biztosan levonható, hogy

TENDENCIÓZUSAN CSÖKKEN AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA.

Ennek ellenére indokolt a járványügyi készültség folyamatos fenntartása. Az elmaradt iskolai kampányoltások a kedvező járványhelyzet miatt most már megtarthatóak lesznek, mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint kétféle oltás „szenvedett késedelmet a megszokott rendhez képest” a járványhelyzet miatt:

  • a hetedik osztályosok számára kötelező, hepatitis B vírus elleni védőoltásprogram,
  • és a HPV vírus elleni oltást kérő iskolás lányok szabadon választható oltási programja is folytatódik most.

Mindkét oltás esetében megtörténtek ősszel a védőoltások az őszi kampányidőszakban, az első adag után márciusban jött volna a folytatás, de ez részben elhalasztódott a járvány miatt. Ezeknek pótlására

A TERVEK SZERINT MÁJUS 25. ÉS JÚNIUS 12. KÖZÖTT LESZ LEHETŐSÉG.

  • Nem lesz külön jogszabály arról, hogy mennyien látogathatják most a strandokat és szabadtéri fürdőket. A fürdőknek van saját működtetési szabályzatuk, ez alapján a fürdő üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy ne legyen túlzsúfoltság. A tisztifőorvos ajánlása szerint egy főre minimum 4 négyzetméternek kell jutnia.
  • A bölcsődék és óvodák újranyitása miatt reggelente, a munkaidő kezdete miatt kialakulhat nagyobb tömeg. Müller Cecília arra kérte a gyermekgondozókat és a szülőket is, hogy igyekezzenek nem zsúfolódni, de számukra a maszkviselés nem kötelező.
  • A tatabányai Szent Borbála Kórház legtöbb osztálya ismét fogadhat betegeket, kivétel ez alól a neurológiai stroke-osztály, a neurológiai őrző, a gasztroenterológiai osztály, a nefrológia, a kardiológia, a pszichiátria, és az urológiai osztály.
  • Az őszi-téli időszakban mindenképp kell majd számolni a koronavírussal Müller Cecília szerint, aki már csak emiatt is éberséget javasolt.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzottakról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kormányinfó

A tegnapi kormányinfón elhangzottak közül a járványra vonatkozó leglényegesebb információk:

  • Gulyás Gergely elmondta, jövő kedden benyújtják a törvénytervezetet, amely fenntarthatja néhány rendkívüli jogrendben hozott döntését a kormánynak, ezt követően pedig visszavonja a kabinet a járványügyi veszélyhelyzetet.
  • Áttekintették a járványügyi védekezés eddigi eredményeit, amelyek szerint a védekezés hatékony volt, és a vírus tömeges elterjedését sikerült megakadályozni, mondta.
  • A járványügyi készültség második szakaszában az operatív törzs továbbra is fennmarad. Jövő héten kedden pedig arra kérik az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet szüntesse meg. A kormány jövő kedden olyan törvényjavaslatot nyújt be, aminek értelmében a rendkívüli jogrend megszűnhet, de a járványügyi készültség megmarad, ismertette a miniszter.
  • Jelenleg mintegy 173 ezer ember keres állást, ennyien szeretnének dolgozni, de nem találnak munkát. Jelenleg álláskeresési járadékban 101 471-en részesülnek. A közfoglalkoztatásban most 5000 emberrel többen vesznek részt, mint a járvány előtt. A kormány a közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel megemelte, és 3000 új állást hoznak létre a Magyar Honvédségnél.
  • A miniszter szerint a kormány belátta, hogy hibázott, és nem habozott javítani a hibáján az egyszer használatos műanyagok ügyében. Gulyás Gergely azt mondta, tisztában vannak az uniós kötelezettséggel, valamint azzal, hogy a környezetvédelem érdekében be kell tiltani az egyszer használatos műanyagokat, de a jelenlegi járványügyi válsághelyzetben a munkahelyek megőrzése prioritást élvez, éppen ezért most erre koncentrálva vonták vissza saját idevágó javaslatukat. Egyeztettek az iparági szereplőkkel, a szándékuk nem változott ebben az ügyben, de a munkahelyek megóvása érdekében most elhalasztották az idevágó döntést.
  • A fertőzés veszélye ugyan csökkent, de a tömegközlekedési eszközökön továbbra is el kell kerülni a tumultust, ezért a kormány a veszélyhelyzet fennállásának idejére fenntartja az országban az ingyenes parkolásra vonatkozó szabályt, amely csökkenti a tömegközlekedés igénybevételét, mondta Gulyás.
  • Közép-Európa nem áll rosszul a fertőzéssel szembeni harcban, de aki még nem fizette be nyaralását, az egyelőre várjon ki, mondta Gulyás Gergely a kérdésre, mit javasol a kormány a vakációt tervező családoknak.

Az előző nap legfontosabb híreit a koronavírusról ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: A Debreceni Egyetem szakembere egy nõ garatnyálkahártyájáról készül mintát venni a koronavírusteszthez az intézmény egyik mintavételi pontján a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban 2020. május 13-án. Fotó: MTI/Komka Péter)