Ismét nyitva a határ a szerb és a magyar állampolgárok előtt

2020-05-25 11 04 45-Index - Belföld - Majdnem 12 ezren vannak mé
2020.05.25. 11:43 Módosítva: 2020.05.25. 12:21

„Időben hoztunk egészségügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseket, ezért Magyarország megnyerte a vírus elleni küzdelem első fordulóját” – mondta Tállai András parlamenti államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A magyar hiteltörlesztési moratórium a világon egyedülálló lehetőség, mert a legtöbb nyugat-európai országban a hasonló intézkedések nem érintenek ilyen széles kört, hanem csak a bajbajutottakon segítenek, mondta Tállai.

Tállai szerint a hiteltörlesztési moratórium 7,7 millió hitelszerződést érintett, a lakossági ügyfelek 60 százaléka, a nagyvállalatok 30 százaléka, a kis- és középvállalkozások közül pedig 60 százalék élt ezzel a lehetőséggel. Az igénybe vett moratórium év végig kifutó összege durván 2 ezer milliárd forint. 

Hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a koronavírus okozta gazdasági válságból, és újra Magyarország lesz az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró tagállama

– ígérte az államtitkár. 

Ismét nyitva a határ a szerb és a magyar állampolgárok előtt - az operatív törzs május 25-i tájékoztatója

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3756 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – ismertette a hétfői adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján. 

4 SZÁZALÉK KÖRÜLI AZON ELHUNYTAK SZÁMA, AKIKNÉL NEM TARTOTTAK NYILVÁN SZÁMOTTEVŐ ALAPBETEGSÉGET

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Az elmúlt 24 órában meghalt 5 idős, krónikus beteg. 491 főre emelkedett az elhunytak száma, 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1554 főre csökkent, a tisztifőorvos szerint a járvány most lecsengő szakaszban van. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek alig harmadát kell kórházban ápolni Müller Cecília szerint.

100 ezer lakosra Magyarországon jelenleg 38 igazolt fertőzött esik, és az összes eddig regisztrált fertőzött közül:

  • 0 és 1 éves kor közötti fertőzöttek száma 3;
  • 1 és 2 éves kor közötti fertőzöttek száma 9;
  • 3 és 5 éves kor közötti fertőzöttek száma 7;
  • 6 és 9 éves kor közötti fertőzöttek száma 10;
  • 10 és 14 éves kor közötti fertőzöttek száma 21;
  • 15 és 19 éves kor közötti fertőzöttek száma 30;
  • 20 és 29 éves kor közötti fertőzöttek száma 267;
  • 30 és 39 éves kor közötti fertőzöttek száma 318;
  • 40 és 49 éves kor közötti fertőzöttek száma 529 ;
  • 50 és 59 éves kor közötti fertőzöttek száma 587;
  • 60 és 64 éves kor közötti fertőzöttek száma 264;
  • 65 és 79 éves éves kor közötti fertőzöttek száma 946; 
  • és 80 éves kor fölött 765.

Az egészségügyi hatóságok munkatársai láthatatlanul végezték a munkájukat, nemcsak ellenőriznek, hanem adatokat is elemeznek, eljárásrendeket és kontaktkutatásokat is elvégeznek, ezért nagy érdemük van a járványkezelés hatékony kezelésében, mondta Müller, aki ezért köszönetet is mondott nekik.

Nyitnak a vidéki óvodák és bölcsődék, a tisztifőorvos ugyanakkor hangsúlyozta: ez csak lehetőség, nem kell igazolni most a hiányzásokat. Müller szerint mindenhol biztonságos körülmények között fogadják a gyerekeket, a személyzet minden esetre felkészül, az intézményekben elvégezték a fertőtlenítést is.

A legfontosabb, hogy se gyermekek, se gondozók, se szülők ne menjenek be a bölcsődékbe vagy óvodákba, ha nem teljesen egészségesek.

Június elsején újraindulhatnak a népegészségügyi szűrések, ezeket csak egészséges felnőttek vehetik majd igénybe Müller szerint most, hogy kedvezően alakul Magyarországon a járványügyi helyzet. Ma Magyarországon három nagy ilyen szűrővizsgálat zajlik:

  • a 45 és 65 közötti nők kétévente szükséges emlőlágyrész-vizsgálata, mammográfiai vizsgálatok,
  • a 25 és 65 közötti nők háromévente szükséges méhnyakszűrése,
  • az 50 és 70 közöttieknek szervezett vastagbélszűrési vizsgálat.

Kiss Róbert alezredes bejelentette, hogy a szerb és a magyar állampolgárok ismét szabadon, karanténkötelezettség nélkül közlekedhetnek a két ország között. Ugyanakkor ha a Magyarországra történő belépést követő két hétben valaki koronavírus tüneteit észleli magán, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és azonnal értesítenie kell a járványügyi hatóságot. 

Az Index megkérdezte többek között, hogy meddig indokolt fenntartani a kötelező hatósági házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályokat – ez a kérdés az Új Néplap egy hasonló kérdése kapcsán felmerült a hétfői tájékoztatón, de nem érkezett rá válasz.

Kiss Róbert ismét hosszan beszélt ehelyett arról, hogy az ügyeleti központ figyeli az adatokat, tartja a kapcsolatot, és egyeztet a szomszédos országokkal. Megismételte a szerb–magyar határon bevezetett enyhítéseket is, és arról is beszélt, hogy azon dolgoznak, hogy a korlátozó intézkedések minél hamarabb felfüggeszthetők legyenek.

A médiamegkeresésekre adott válaszok:

  • Beolvastak egy kérdést arról, hogy mikor állhat vissza az egészségügy a járványhelyzet előtti állapotba. Erre Müller Cecília azonban azt mondta, erre pontos dátummal nem lehet válaszolni, az egészségügyi szolgáltatások fokozatosan lesznek visszavezetve.
  • A kézfertőtlenítőknek is van egy optimális tárolási hőmérsékletük, azaz csökkenhet ezeknek a szereknek a hatékonyságuk, ha nem megfelelően tároljuk őket. Ráadásul a magas alkoholtartalmuk miatt ezek gyúlékony anyagok, ezért Müller semmiképp sem javasolja, hogy az autóban hagyjuk a kézfertőtlenítőket. 

Az Index hétfőn ezeket a kérdéseket küldte el a törzsnek:

  • Javasolja az operatív törzs a kormánynak, hogy – akár feltételekkel – újra nyithassanak a kollégiumok a felsőoktatásban, de legalábbis fogadhassák azokat a diákokat, akiknek a vizsgaidőszak gyakorlatilag kivitelezhetetlen közlekedési terhekkel jár kollégiumi elhelyezés nélkül?
  • Az operatív törzs milyen aktív, vagy új igazolt fertőzött esetszámnál javasolja az újabb budapesti enyhítéseket, így például a vendéglátóhelyek belső tereinek
  • Meddig indokolt fenntartani a 65 éven felüliek számára biztosított vásárlási idősávot?
  • Pontosan meddig marad ingyenes a parkolás az országban, és mi indokolja ezt? A veszélyhelyzet idején, a tömegközlekedés igénybevételének csökkentésére hivatkozva hozott rendelkezés a rendkívüli jogrend visszavonásával is fennmaradhat?
  • Tervezik az országba való belépési szabályok enyhítését? Meddig indokolt fenntartani a kötelező hatósági házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályokat?

(Borítókép: képernyőkép / Index)