Diplomata-útlevele miatt hagyhatta el hamarabb a karantént Dzsudzsák Balázs

2020.05.28. 22:16 Módosítva: 2020.05.28. 22:34

Több mint egy hét telt már el azóta, hogy Orbán Viktor fotója lebuktatta Dzsudzsák Balázst, aki a jelek szerint a hatósági előírásokkal szembemenve nem töltött 14 napot karanténban hazaérkezése után, hiába érdeklődtünk azonban a rendőrségnél, hogy vizsgálják-e az ügyet, választ ez idő alatt sem kaptunk a kérdésre. Most egy lépéssel talán közelebb kerültünk az igazsághoz, az ORFK ugyanis az RTL hasonló kérdésére adott válaszában a mentesítő körülményeket sorolta fel, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya diplomáciai mentessége miatt hagyhatta el korábban a karantént.

Ahogy az Index, úgy az RTL is arra volt kíváncsi, hogy indult-e eljárás Dzsudzsák ellen a járványügyi szabályszegés miatt, és ha igen, milyen büntetésre számíthat emiatt. A rendőrség válaszul azt írta, hogy konkrét személyről nem adhatnak tájékoztatást, de felsorolták, ki az, aki mentesül a tizennégy napos karantén alól. Ezek közé tartoznak

  • az ingázók,
  • a mezőgazdasági munkavégzés céljából utazók,
  • a különös méltánylás alapján egyedi engedéllyel rendelkezők,
  • valamint a diplomáciai mentességet élvezők.

Az már korábban kiderült, hogy Dzsudzsák rendelkezik diplomata-útlevéllel – az első hivatalos külügyminisztériumi indoklás szerint azért, mert ő a válogatott csapatkapitánya –, így elképzelhető, hogy ő az utóbbi kategóriába tartozik. Az RTL ennek nyomán megkérdezte a minisztériumot, hogy miért kapott ilyen útlevelet, a minisztérium azonban csak annyit reagált erre, hogy a diplomata útlevelek kiadását törvény szabályozza, a KKM pedig minden esetben ennek megfelelően járt el.

Az RTL kereste Dzsudzsákot az ügyben, de nem érték el, menedzsere pedig csak annyit válaszolt, hogy a focista most senkinek nem akar nyilatkozni. A játékos egyébként a héten sem volt bezárva, a keddi zárt kapus Honvéd–MTK Magyar Kupa-elődöntőn Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt szurkolt. Maszk egyikükön sem volt, pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályzata alapján mindkettőjüknek azt kellett volna viselnie. Mint később kiderült, Szijjártót és barátját – aki történetesen Dzsudzsák volt – a Honvéd hívta meg a meccsre.