Tarlós István szerint nem várhat tovább a Lánchíd felújítása

2020.05.28. 22:17 Módosítva: 2020.05.28. 22:33

Tarlós István volt főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a Lánchíd hamarosan olyan állapotba kerül, hogy nem lehet már egyáltalán felújítani. Azt mondta, a gyors felújításra azért van szükség, mert a híd acélszerkezete és a láncok már nem látják el a funkcióikat, a csuklók sem működnek, a betonban lévő kloridon miatt korrodálódnak a vasszerkezetek. Nem érti, miért nem írtak még ki tendert a híd felújítására, ami szerinte 

nem úgy balesetveszélyes, hogy életveszélyes a szakvélemény szerint, hát nem tud leesni egy gyalogos a Dunába, de az előfordulhat, hogy beesik a szerelővasak közé és combig elsüllyed benne

vagy egy autó

bezuhan egy önsúlyától képződött kátyúba és tengelyig elmerül, és a mögötte jövő belerohan.

Tarlós azután szólalt meg a Lánchíd felújításával kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön bejelentette Facebook oldalán: a Lánchíd felújítását bizonytalan időre elhalasztják.

Ekkor azt írta, félévente fel kell mérni a Lánchíd állapotát, de a mostani időszakban más dolgokra szánna inkább pénzt a főváros. 

Erre reagált először Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki tájékoztatást kért a főpolgármestertől a Lánchíd felújításáról, mire pénteken Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala közleményben azt válaszolta, továbbra is prioritás a Lánchíd felújítása, de a járvány új helyzetet teremtett.

Tarlós erre azt reagálta az Egyenes beszédben:

A pandémia senkit nem akadályozott volna abban, hogy ennek a szakvéleménynek az alapján, a szakvélemény utasításának megfelelően kiírják a hídra a tendert, mert ennek igenis megvan a fedezete, aki azt mondja, hogy nincs meg, az nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros számait.