Az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartanak, élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek:

  • Hány szabálysértési-, illetve akár büntetőeljárást, és milyen tényállás gyanújával indított a rendőrség a csütörtök esti fővárosi, Deák téri tüntetéssel/"megemlékezéssel", és az azt követő Erzsébet téri demonstrációval összefüggésben? Hány embert állítottak elő a veszélyhelyzeti szabályok megsértése miatt? Miért nem oszlatta fel a rendőrség a korábbi BRFK-állásfoglalás szerint szabálysértő megmozdulást?
  • Mi a házi gyermekorvosi praxisok feladata az újraindult bölcsődék, óvodák egészségügyi ellátásában, a gyermekek egészségügyi ellenőrzésében? Előfordulhat, hogy a gyermekorvosok továbbra is csak telefonon keresztül végzik a munkájukat, vagy a távkonzultáció lehetősége mellett már fogadhatják a gyerekeket? Mi a tisztifőorvos álláspontja: a bölcsődékben, óvodákban kialakuló helyi járvány megelőzése érdekében szükség lehet rendszeres orvosi ellenőrzésre?
  • Milyen esetben javasolná az országos tisztifőorvos az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet kihirdetését? Konkrétan mit jelent a "nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet", illetve "az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény"? Milyen megbetegedések, milyen esetszám esetén jelenthetnek ilyen helyzetet? A koronavírus magyarországi megjelenésének (március 4.) napján már fennálltak volna ezek a feltételek?
  • Miben különbözne az országos tisztifőorvos új, javaslattételi jogköre attól, az egészségügyi törvényben foglalt jogkörtől, amely a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedések érdekében normatív határozat meghozatalára lehetőséget ad, és amellyel Müller Cecília március 26-án már egyszer élt is?
  • Magyarországon élő szlovák állampolgárok is átmehetnek úgy Szlovákiába 48 órára, hogy utána gond nélkül visszatérhetnek Magyarországra, ahol életvitelszerűen élnek?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.