Megszűnik a karanténkötelezettség a magyar–román határon

2020.06.16. 17:59 Módosítva: 2020.06.16. 18:07

Szerdától megszűnik a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén a két ország állampolgárainak, ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be kedd délutáni Facebook-posztjában. 

Mindezt nem sokkal azután jelentette be, hogy Ludovic Orban román miniszterelnök belengette, hogy panaszt tesz az Európai Bizottságnál, ugyanis szerinte diszkriminatív az, hogy csak eredeti munkaviszony-igazolás ellenében engedik át a magyar határőrök a nyugat felé igyekvő román állampolgárokat. 

Szijjártó most arról beszélt a Facebookon közzétett videóban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség  már régóta kérte a magyar kormányt arra, hogy próbáljon megállapodni a román kormánnyal arról, hogy a román és a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül átkelhessenek a két ország határán. Szijjártó szerint felgyorsították ezeket a tárgyalásokat, és sikerült eredményt elérni. 

Így szerda éjféltől a magyarok és románok karanténba vonulási kötelezettség nélkül léphetnek át Magyarország és Románia határán.