Hivatalosan is vége a veszélyhelyzetnek, nincs többé vásárlási idősáv

AJO 3783
2020.06.18. 00:04

Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a felhatalmazási törvénynek is gúnyolt, rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is. Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett: ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.

Szerda délután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését. Szerda este, a Magyar Közlöny friss számában pedig megjelentek a rendeletek is. Csütörtöktől többé-kevésbé visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. A járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormánynak lehetősége lesz egészségügyi válsághelyzet elrendelésére, ami úgynevezett járványügyi készültségnek minősül.

A veszélyhelyzet idején meghozott rendeletek ugyan a veszélyhelyzetről szóló rendelet hatályban maradásáig voltak érvényesek, bizonyos védelmi intézkedések továbbra is megmaradnak. Bár arra már Müller Cecília országos tisztifőorvos is célzott korábban, hogy az időseknek fenntartott vásárlási sáv és a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselés esetében is „várható változás”, a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben nincs szó a vásárlási sávról, a maszkviselés pedig marad:

  • a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) továbbra is viselni kell. Ahogy a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad.

Az MTI értelmezése szerint ugyanakkor az idősek vásárlási idősávja megszűnik, hiszen ennek további szabályairól nem esik szó a Magyar Közlönyben,

az új szabályok között már nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve.

Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.

A veszélyhelyzet visszavonása után egyébként az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer is fennmarad, ugyanis hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára. A kormány így az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

Bezártak az iskolák, a mozik, és bulizni sem lehetett

Orbán Viktor miniszterelnök több mint három hónapja, március 13-án Facebook-oldalán jelentette be, hogy március 16-tól a járvány miatt bezárják az iskolákat, és tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be. Az újabb bejelentés március 16-án érkezett, Orbán a parlamenti ülésen szólalt fel, és ismertette, hogy 

  • Magyarország lezárja határait, azokon csak magyar állampolgárok léphetnek majd be.
  • Bezárnak a szórakozóhelyek, a mozik.
  • Betiltják a nyilvános rendezvényeket.
  • Augusztus 15-ig nem lehet megtartani az 500 száz főnél nagyobb rendezvényeket.
  • Az éttermek, kávézók délután háromig lehetnek nyitva.
  • Élelmiszerüzletekre, drogériákra és gyógyszertárakra nem vonatkozik a korlátozás.

Március 28. és április 11. között Magyarország egész területén kijárási korlátozás lépett életbe, ami azt jelentette, hogy 

CSAK MUNKAVÉGZÉS ÉS AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK CÉLJÁBÓL LEHETett ELHAGYNI A LAKÓHELYEKET, TARTÓZKODÁSI HELYEKET.

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák ugyan korlátozás nélkül nyitva lehettek, de a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatták ezeket a helyeket, mások viszont ebben az idősávban nem. Meghatározták azt is, hogy a nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani, április 6-tól pedig bevezették az ingyenes parkolást

Április 9-én aztán a miniszterelnök ismét a Facebookon-oldalán közölte, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást. Az esetleges további hosszabbításokról pedig hetente mérlegeltek. Speciális lehetőséget adtak viszont a polgármestereknek, akik saját településükön további speciális, szigorító szabályokat alkothattak és vezethettek be

Karácsony Gergely főpolgármester április közepén például elrendelte, hogy a BKK járataira április 27-től csak valamilyen arcot eltakaró kendővel, sállal vagy maszkkal lehet felszállni, és a főváros valamennyi kereskedelmi egységében, üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon, továbbá a taxik igénybevételekor is  kötelező lett az arcot eltakarni.

Kivételezett vidék, mostoha Budapest

Május 4-től vidéken feloldották  a kijárási korlátozásokat, és újraindulhatott az élet:

  • Megnyithattak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei.
  • Az üzletek időkorlát nélkül kinyithattak, de továbbra is megmaradt az idősek védett idősávja (9–12 óra).
  • Kinyithattak a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok.
  • A szolgáltatások korlátozások nélkül működhettek.
  • A profi, amatőr és tömegsportban engedélyezték az edzést és a zárt körű sporteseményeket.
  • A korábbi szabályok betartásával megtarthatták a temetéseket, esküvőket, istentiszteleteket.
  • A magánegészségügyben feloldották a korlátozásokat.
  • A közegészségügyben négy lépésben, fokozatosan feloldották a korlátozásokat. 

Budapesten és Pest megyében viszont maradtak a szigorú szabályok. A kormány akkor ezt azzal indokolta, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb aktív fertőzött és a legtöbb halálos áldozata is a vírusnak. Május 14-én aztán bejelentették, hogy Pest megyében is enyhítenek, azt a többi megyével egyenértékűnek tekintik. Ezzel egy időben vidéken tovább lazítottak a korlátozásokon. 

  • A cukrászdákban, éttermekben, kávézókban már bent is lehetett tartózkodni, betartva a védelmi távolságot.
  • A szabad területű parkok, játszóterek vidéken megnyithattak, ahogy a szállodák és panziók is fogadhattak vendégeket.
  • 200 főig az esküvőket és a lagzikat is meg lehetett tartani, és
  • engedélyezték a nyári gyerektáborokat megtartását is, ott aludni viszont még nem lehetett.

A budapesti kijárási korlátozás fokozatos feloldását két nappal később, május 16-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, aki már akkor előrevetítette, hogy Budapest két héttel követi majd a vidéket. Ez a gyakorlatban a következőket jelentette:

  • a másfél méteres távolságot meg kellett tartani egymástól.
  • Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező. 
  • A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek május 18-tól látogathatóak lettek.
  • A 65 év felettiek 9–12 óra között látogathatták az üzleteket, mindenki más az ezen kívüli időszakban.
  • A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek.
  • Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet fogyasztani. A védőtávolsághoz szükséges feltételekről az üzemeltetőknek kell gondolkodniuk.
  • A strandok, a szabadtéri múzeumok, a fürdők és az állatkert is nyitva tarthat, azokat mindenki, korlátozás nélkül látogathatja.
  • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig − az elszenvedett veszteségek miatt − nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után. 
  • Az istentiszteleteket és miséket meg lehet tartani,
  • ahogy az esküvőket és a temetéseket is. Június 15-étől lehet lagzi is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)