Hollik a főtanácsnoki indítványról: Brüsszel nyomást gyakorol a bevándorláspolitikára

2020.06.25. 17:43 Módosítva: 2020.06.25. 19:26

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa újabb bizonyíték arra, hogy Brüsszel továbbra is nyomást akar gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára, és le akarja bontani a jogi határzárat, mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-nek. 

Szerinte a főtanácsnoki indítvány arra utal, hogy el akarják ítélni Magyarországot azért, mert akadályt állított az illegális migráció elé.

Mint arról mi is beszámoltunk, csütörtökön hozta nyilvánosságra indítványát az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, Priit Pikamäe. 

ESZERINT MAGYARORSZÁG MEGSÉRTETTE AZ UNIÓS JOGOT AZZAL, HOGY A TRANZITZÓNÁKBAN KORLÁTOZTA A MENEKÜLTÜGYI ELJÁRÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSI JOGOT, ÉS JOGELLENESEN TARTOTTA FOGVA, ILLETVE UTASÍTOTTA KI A MENEDÉKKÉRŐKET AZ ORSZÁGBÓL.

Pikamäe főtanácsnok lényegében helyt adott az Európai Bizottság korábbi érvelésének. Kimondta, hogy 

  • a tranzitzónák belépési szabályai megakadályozzák, hogy a kérelmezők megfelelően benyújthassák kérelmüket,
  • a tranzitzónák intézménye következtében minden menedékkérelem úgynevezett határeljárássá vált a magyar gyakorlatban, amire azonban másféle uniós normák vonatkoznak, mint amit a magyar hatóságok követtek,
  • a tranzitzónában való várakozás őrizetnek minősül,
  • azokat a menedékkérőket, akik nem a tranzitzónán át léptek be Magyarországra, hanem a határ közelében elfogták őket, megfosztja a kiutasítási eljáráshoz fűződő biztosítékoktól, ami sérti ezt az uniós visszatérési irányelvet.

Hollik viszont úgy látja, a határkerítésnek és a jogi határzárnak is nagy szerepe volt az elmúlt években abban, hogy sikeresen tudott Magyarország védekezni az illegális migrációval szemben. 

Arról beszélt, hogy a bevándorláspártiak az első perctől támadják a jogi határzárat, „a Soros-hálózat, a brüsszeli és a magyar baloldal hatodik éve azon dolgozik, hogy lebontsa a fizikai és jogi akadályokat a bevándorlás előtt, ezért indították el ezt a pert is Magyarország ellen”.

ÚGY LÁTJA, HOGY ÍGY AKARJÁK ELÉRNI, HOGY MAGYARORSZÁG ENGEDJE BE ÉS TELEPÍTSE BE A MIGRÁNSOKAT.

Hollik István ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy a most indult nemzeti konzultációban ismét megerősítsék: Magyarország továbbra is lépjen fel a illegális migrációval szemben, és védje meg a menekültek betelepítését tiltó alaptörvényt.