Vasárnap öt helyen volt szén-monoxidos probléma Budapesten

2020.06.28. 21:57 Módosítva: 2020.06.28. 22:37

Vasárnap öt embert kellett kórházba vinni szén-monoxid-mérgezés gyanújával, és sok helyen volt szén-monoxidos gond, írja az MTI a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjére hivatkozva:

  • A XI. kerületi Budafoki úton a szén-monoxid-érzékelő jelzése miatti hívták ki a tűzoltókat. Több lakásban méricskéltek, egy embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt. 
  • Délelőtt a XIII. kerületben egy Radnóti Miklós utcai lakásban, dél körül pedig a VIII. kerületi Víg utca egyik társasházában kellett beavatkoznia a tűzoltóknak az érzékelők jelzése miatt.
  • A kora esti órákban a VIII. kerületi Kiss József utcai társasházhoz riasztották a tűzoltókat, miután az egyik ingatlanból a mentők egy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba vittek. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata további két embert vizsgált meg a társasházban, mindkettőjüket kórházba kellett vinni megfigyelésre.
  • Egy XI. kerületi Irinyi József utcai társasházi lakásban is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő, innen egy ember került kórházba megfigyelésre.

A tűzoltók mind az öt helyszínen kimutatták a mérges gáz jelenlétét a lakások levegőjében, ezért a gázszolgáltató lekapcsolta a gázkészülékeiket. Kisdi Máté szóvivő a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres és szakszerű ellenőrzését hangsúlyozta. Emellett arra is jó odafigyelni, hogy ne tömítsük el a lakás szellőzőnyílásait. Fontos a rendszeres szellőztetés, és érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezniük az érintetteknek.