Megakadályozták, hogy a jobbikos Brenner Kolomanból parlamenti alelnök legyen

2020.06.29. 21:04

Határozatképtelenség miatt nem tudták megszavazni a parlament alelnökének a jobbikos Brenner Kolomant. 

A fiaskó után a Jobbik közleményt adott ki, amiben többek között azt írták: 

  • A kormánypártok (...) a Jobbikon állnak bosszút, méghozzá azért, mert a párt nem hajt fejet az Orbán-rezsim előtt.
  • A néppárti politikus megválasztását a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el.
  • A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához.
  • Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról -, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman.

És a Jobbikos közleményben nem tévedtek, ugyanis a Fidesz is kiadott egy közleményt, amiben az ellenzékre kenik a dolgot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon azt írta

  • Tekintsünk most el attól, hogy 2018-ban a baloldal nagy része sem szavazta meg Kövér Lászlót elnöknek, és akkor nem háborogtak. A viszonosság pedig akár indokolt is lehetne a részünkről, de most nem erről volt szó.
  • A Házbizottság ülésén annyit ígértünk a baloldalnak, hogy biztosítjuk a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le, ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett, csak 97, ami kevés.
  • Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet.

Nézzük, mit gondolnak az olvasók, ki miatt nem sikerült a jobbikos politikust alelnökké választani? 

Ki miatt nem sikerült a jobbikos politikust alelnökké választani?