Hollik: Ha tovább szerencsétlenkednek Lánchíd-ügyben, a kormányhoz kerülhet a híd

2020.07.03. 15:31 Módosítva: 2020.07.03. 15:33

Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón, amiről az MTI tudósított.

Szerinte abban nincs vita, hogy a híd a főváros tulajdonában van, ezért az ő dolga a felújítása, de azt nem érti, miért kellett a híd felújítását folyamatosan halasztani. „Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros számláján 180 milliárd forintnyi állampapír van, amiből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat” – mondta Hollik István. Szerinte „szerencsétlenkedés zajlik, amit a Fidesz–KDNP idáig türelemmel figyelt”.

„Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, és (...) nem látjuk, hogy közbeszerzéseket írnak ki, és végre a Lánchíd felújítása elkezdődik, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását” – közölte a kommunikációs igazgató. Ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót.

„Jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújításnak a felelőssége is átkerülne a kormányzathoz” – mondta kérdésre.

Tüttő Kata: El tudom képzelni, hogy a kormány képes erre

A Lánchíd felújításához nem törvény kell, hanem pénz és alapanyag, mondta lapunknak Tüttő Kata városüzemeltetési főpolgármester-helyettes. Hozzátette: Hollik István tudja az ő számát, és ha komolyan aggódik, akkor felhívhatja őt. Ha nem hívja, akkor addig Tüttő Kata ezt a kijelentést csak egy kommunikációs blöffnek tartja.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester-helyettes közölte, hogy igen, ennek ellenére el tudja képzelni, hogy a kormány képes arra, hogy elvegye a hidat a fővárostól és odaadja Mészáros Lőrincnek a felújítását, ez azonban biztos nem gyorsítja fel a munkát. Töttő szerint ugyanis a főváros még ebben a hónapban kiírja a tendert a felújításra.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a főváros akkor, ha a kormány valóban meglépi azt, hogy jogszabály-módosítással átveszi a Lánchidat, Tüttő annyit válaszolt: 

Azon a hídon majd akkor megyünk át, ha odaérünk.

Karácsony Gergely: A Lánchídon nem lesz semmiféle tűzijáték

Később Karácsony Gergely főpolgármester is reagált Hollik fenyegetésére. A Facebookon azt írta, van, hogy őt is meg tudja a kormány lepni.

"Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal ahhoz a tűzijátékhoz, amit a felmérések szerint még a támogatóik is utálnak. Szép, nem? A Lánchídon nem lesz semmiféle tűzijáték. Az előző és a mostani városvezetés között pedig sok különbség van, de ide most egy tartozik: ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk."