Fürjes: Örömmel odaadnánk a 6 milliárdot a Lánchídra, ha végre elkezdődne

2020.07.11. 11:26

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Népszavának adott interjút, melyben többek között a Lánchíd felújítása körül kialakult helyzetről is szó esett. 

Az interjúban Fürjes

  • az önkormányzatokat érintő megszorításokkal kapcsolatban elmondta: "a magyar költségvetésben 2000 milliárdos lyuk keletkezett ennek nyomán: 1000 milliárd nem folyik be adókból, ugyanennyit elvitt a védekezés költsége és gazdaság újraindítása. Ezen csak közös teherviseléssel juthat túl az ország. Rengeteg kormányzati céltól és programtól vontak el pénzt, az önkormányzatoknak is részt kell vállalniuk." 
  • szerinte ez nem sarc, és "a kormány fizeti a hármas metró felújításának teljes költségét, örömmel odaadnánk a 6 milliárdot a Lánchíd-rekonstrukcióra, ha végre elkezdődne"
  • azt állítja, hogy másfél hónapja nem kaptak válaszokat a Városházától, nem tudják követni, hogy mi történik a Lánchíd ügyében
  • a Citadella és a Tabán közé tervezett siklóval kapcsolatban: "azt javasoljuk Karácsony Gergelynek, hogy a Gellérthegyi siklót ne privatizálja a főváros, ne privátprofit legyen a nyereség. A kormány és főváros közösen döntsön a sikló megépítéséről, az éves működési nyereséget pedig fordítsuk a Gellért téri közpark fejlesztésére, fenntartására."
  • az atlétikai stadionra július végére érkezhet be az a három végleges ajánlat, amelyek alapján döntenek majd, ki lesz a kivitelező
  • a Galvani-híd ügyében 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, és az építkezés három évig tarthat.  
  • az Óbudai-szigettel kapcsolatban egyetért Óbuda fideszes polgármesterével: "a sziget északi részére felesleges, kártékony, ráadásul nagyon drága az árvízvédelmi rendszer kiépítése. A sziget északi része maradjon a lakosság számára nyitott közpark és sportolási terület, amit időnként elönthet az ár."