Több száz postai dolgozó demonstrált béremelésért

20200718 112304

Az esős idő ellenére több száz postai alkalmazott gyűlt össze szombat délelőtt a Batthyány térnél, majd vonult át a közeli Vám utcába, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé, hogy egy petíciót adjanak át, amiben többek között általános bérfejlesztést követelnek.

A postások azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy a Magyar Posta visszautasította egységes bérfejlesztésre vonatkozó követeléseiket. A dolgozókat képviselő szakszervezetek eredetileg 15 százalékos emelést kértek, a tárgyalásokon azonban mindössze egy egyszeri, szenioritás alapú juttatást ajánlottak nekik.

A petíció átadása után több szakszervezeti vezető is rövid beszédet mondott az összegyűlt postai dolgozók előtt. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke elmondta, tavaly november óta tartanak a bértárgyalások, és azért jöttek tüntetni, mert a munkáltató nem teljesítette a kéréseiket. Szerinte a pandémiás helyzet most csak kifogás a Posta részéről, hogy ne tudjanak megállapodni a bérek rendezéséről.

Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke arról beszélt, az egyszeri kifizetés nem elfogadható, rendes alapbéremelést követelnek. Minimum 10%-os emelést. Erre többen bekiabálták, hogy 15%, de ő hozzátette, szerintük ez a követelés áll közelebb a reálishoz.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is felszólalt, és elmondta, támogatják a postás dolgozók bérköveteléseit. Hozzátette, hogy elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a tulajdonos nulla százalékos bérfejlesztést tett le az asztalra.

"Meg kell szüntetni azt a méltatlan helyzetet, amiben a postai dolgozók vannak."

- mondta. Andrássy Tiborné a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke arra kérte a megjelenteket, hogy vonjanak be minél több kollégát a szakszervezetekbe, győzzék meg őket, hogy lépjenek be, mert együtt erősebben tudják képviselni az érdekeiket.  Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint a postások dolgozni akarnak, megbecsülést akarnak, fizetésemelést akarnak. Hozzátette, hogy szerinte minden postavezetőnek ott kellene lennie azon a demonstráción, ez a felvetése nagy tapsot kapott.

"Méltánytalan, hogy itt kell lennünk, de most muszáj"

- mondta.

A Posta azt mondja, Brüsszel miatt nem tud pénzt adni

A szervezetek már korábban jelezték, hogy a szombati demonstrációnak lehet folytatása is, sokan sztrájkot sürgetnek, ha nem közelednek az álláspontok, ugyanakkor a fokozatosság elvét szeretnék betartani.

A Magyar Posta szerint a magyar állam azért nem tud pénzt adni a dolgozók béremelésére, "mert Brüsszel erre nem adott engedélyt." A Posta vezetője ezért arra kérte a postásokat és a szakszervezeteket, hogy közösen lépjenek fel Brüsszelben, keressék meg a Bizottságot, az európai parlamenti képviselőket és a Bizottság hazai képviseletét.

Azt mondják, hogy az Európai Unió által meghatározott kompenzációs összeg nem fedezi az egyetemes szolgáltatói kötelezettségek ellátásához kapcsolódó többletterheket.

"A százalékos mértékű bérfejlesztés akkor lenne megvalósítható jelen helyzetben, ha az egyetemes postai szolgáltatások ellátásához szükséges teljes körű anyagi támogatás biztosított lenne. A Posta tudomásul vette, hogy a szakszervezetek az ajánlatot nem fogadták el. A tárgyalások jövő héten folytatódnak" - írták válaszukban.

(Borítókép: Postás dolgozók tüntetők a Vám utcában, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája előtt 2020. július 18-án. Trencsényi Ádám / Index)