Dömötör: Már 725 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs íveket

2020.07.21. 14:50

Változatlanul nagy érdeklődés mellett mára már 725 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs íveket, mondta Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a kormány nemzeti konzultációjáról tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, 3 hét van még hátra a feladási határidőig, és bár most nőtt a netes kitöltők száma, továbbra is a postai úton visszaküldés a népszerű.

Kiemelte az íven szereplő kérdések közül az elsőt, ami a vírus elleni védekezés módjáról szól. Ehhez elmondta, hogy a második hullám nagy valószínűséggel jön, és bár Magyarországon jó a helyzet, de a világban tombol a vírus, 15 millió közelíti a koronavírussal megfertőzödöttek száma.

Sokadik nemzeti konzultációját indította el idén nyáron a kormány. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indult, és a hivatalos közlés szerint a mostani kérdőív kitöltésével az állampolgárok többek között a következő, Magyarország jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekben nyilváníthatnak véleményt: a koronavírus elleni védekezés, a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedések, Soros György legújabb, európai örökkötvényről szóló terve.

A konkrét kérdéseket ebben a cikkünkben szedtük össze, míg az elmúlt konzultációk költségeiről ebben a cikkünkben írtunk.

Dömötör újságírói kérdésekre is válaszolt a sajtótájékoztató után, amik nem meglepő módon a most elfogadott uniós költségvetés és gazdasági helyreállítási csomaghoz kapcsolódtak. 

Az államtitkár szerint komoly eredményt értek el a tárgyalás során, plusz pénzekhez jutott az ország (plusz ezer milliárd forinthoz), és azt is sikerült elérnie Orbánnak, hogy ne kössék össze politikai feltételekkel a pénzek kifizetését, csak pénzügyi ellenőrzéssel. Dömötör azt is elmondta, hogy az unió vizsgálhatja a jogállamiságot önmagában, de a pénzügyi ellenőrzéssel azt nem kötheti össze.

A kormánymédia már tegnap éjjel azt írta, hogy Angela Merkel megígérte, hogy lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást, erről is kérdezték Dömötört, aki azt mondta, ő azt az információt kapta, hogy ez az állítás helytálló.

A kérdésre, hogy tudjuk-e már, hogy pontosan mennyi pénzt kaphat Magyarország a megegyezés szerint, Dömötör azt mondta, országokra lebontva majd a következő napokban fogják megkapni az összeget.

Az államtitkár azt is elmondta, nem tud olyan kezdeményezésről, hogy az Orbán által most elfogadott megállapodást parlament elé kellene vinni elfogadásra. Szerinte a tárgyalás előtt a parlament lefektette azt a mandátumot, tehát nem lesz ilyenre szükség.

Dömötör Csaba tájékoztatója a nemzeti konzultációról