260 ezer konzultációs ívet gyűjtöttek Hadházyék

TRAL8538
Csütörtök délután mutatták be az ellenzéki pártok az általuk összegyűjtött nemzeti konzultációs íveket a nyilvánosságnak a Karmelita kolostor előtt.

A miniszterelnöki rezidencia előtt tartott sajtótájékoztatón Hadházy Ákos elmondta: 260 ezer ember volt, aki nemet mondott a propagandára. Az ellenzéki politikus szerint a magyarok tömegei nyilvánították ki, hogy „stop propaganda”.

Akkor fogjuk abbahagyni, ha menesztik a köztévé vezetését, és a kormány befejezi a hazug propaganda sugárzását

– jelentette ki Hadházy Ákos, aki szerint a miniszterelnök fél, ezért tankokat és fegyvereket rendel, de ha az emberek erőt mutatnak, Orbán Viktor is meg fog hátrálni.

Hadházy Ákos azt is bejelentette, hogy október 23-án blokád alá szeretné venni az MTVA székházát. A képviselő szerint, ha százezer ember tiltakozik a propaganda ellen, el lehet érni a változást.

Szél Bernadett: Az ország megérett a változásra

A független képviselő felháborítónak tartja, hogy semmit sem lehet tudni arról, hogy a magyar kormány mennyit költött kommunikációra. Szél Bernadett és Hadházy Ákos szerette volna megtekinteni a kormánynak küldött konzultációs íveket, de erre nem kaptak választ Rogán Antal tárcájától.

Ez gyávaság, tisztelt kormány! Ha valóban 1,8 millióan töltötték volna ki az íveket, akkor odaengednétek minket. Ha kell, akkor szkafanderben megyünk, látni akarjuk azokat az íveket

– mondta Szél Bernadett. Szerinte az emberek nem hiszik el, hogy az oktatással és az egészségüggyel minden rendben van. A független képviselő folytatni szeretné a „valódi konzultációt” az emberekkel. Kijelentette:

Magyarországon a valóságért folytatunk harcot.

„Valódi konzultáció”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője jelképesen széttépett egy nemzeti konzultációs ívet, majd azzal folytatta:

Drága Orbán Viktornak! Volt képe propagandára költeni a magyarok adóforintjait, ahelyett, hogy a lakosság ingyenes tesztelésre költené az emberek pénzét!

A szocialista politikus szerint az emberek nagyon szeretnék,

ha a munkavállalók bérének 80 százalékát átvállalná a kormány. Hogy 3 hónapról 9-re emeljék a munkanélküli ellátást. Hogy a nyugdíjasok 6 és fél százalékos azonnali nyugdíjemelést kapjanak. Ha a családi pótlék a duplájára emelkedne.

Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéknek aktívnak kell maradnia, és szerinte a pártok összefogásával legyőzhető Orbán Viktor.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője egyetértett Kunhalmi Ágnes szavaival, szerinte is egy közös listával, programmal és miniszterelnök-jelölttel kell nekivágnia az ellenzéknek a 2022-es választásnak.

Kanász Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint felháborító, hogy a kormánynak minden problémáról Brüsszel, Soros György és a bevándorlás jut eszébe. Kanász kiemelte, hogy a nemzeti konzultáció az élelmiszerárak növekedésére és a koronavírus miatt erősödő szociális válságra semmilyen választ nem ad.

Nunkovics Tibor, a Jobbik frakcióvezetője felszólalásában azt mondta:

Elegünk van a propagandából. Elegünk van abból, hogy az adófizetők pénzét elpazarolják, a haveroknak juttatják, és nem az egészségügyre, az oktatásra és nem a bérekre fordítják.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint ha kormány valóbán kíváncsi lenne az emberek véleményére, akkor engedné, hogy az alapjövedelemről és Paks 2-ről népszavazást lehessen tartani.

Több mint százezer ember postán küldte el a konzultációs íveket Hadházy Ákosnak. A Momentum 85 ezer ívet gyűjtött össze, körülbelül hetvenezret az MSZP, a többi pedig a kitelepülő pultoknál érkezett be.

Az összegyűjtött íveket újrahasznosítják, a befolyt pénzből pedig rászoruló embereket szeretnének támogatni, „hogy valami haszna legyen ennek a sok hazugságnak” – mondta Hadházy Ákos.