„Ha van teremtő Isten, akkor szégyelli magát és könnyezik”

D KOS20200921050
2020.09.21. 19:17 Módosítva: 2020.09.23. 18:29

Élesen kritizálta a miniszterelnököt az Országgyűlés ma kezdődött őszi ülésszakán az ellenzék. Az őszi nyitányon Orbán Viktor szót ejtett az EU és Magyarország viszonyáról, a járvány elleni védekezésről, gazdasági újraindításról. Az ellenzéki politikusok ezekre a témákra reflektáltak.

Lopni igen, kormányozni nem

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a kormányt a második hullám is felkészületlenül érte. Úgy telt el a nyár, hogy az Orbán-kormány nem tett semmit, a 133 gyáva ember arra sem volt képes, hogy hőmérőket biztosítsanak iskolakezdésre. Lopni tudnak rendesen, hazudni is, kormányozni azt nem –  fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke. 

Szóvá tette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség támogatásának csökkentését, amely miatt szerinte ha van teremtő Isten, akkor szégyelli magát és könnyezik. Az Iványi Gábor lelkész vezette közösséghez közüzemi tartozás miatt a Fővárosi Gázművek munkatársai kiszálltak kikapcsolni a szolgáltatást.

Gyurcsány Ferenc kitért a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekre is. A művészet és a tudomány lényege, hogy folyamatosan újrafogalmazza a világot. 

Nem látok olyan konzervatív pártot, amely szerint szabad ilyet. Ez nem hiba és nem bűn, ez tragédia és dráma – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke.

Jobbik: Magyarország–Covid–19: 0–1

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint a vírus és a válság elleni küzdelemben az ország vesztésre áll. Úgy fogalmazott, „piszok kemény idők előtt áll ez az ország”, mert a vírus mellett meg kell küzdenie a kormányfővel is. Ingyenes tesztek biztosítását, a bérek 80 százalékának átvállalását, az álláskeresési járadék összegének és időtartamának növelését sürgette. Ultimátumot is adott a kormányfőnek, október 10-ig – a szerencsi időközi választásig – döntse el, ellopja-e az EU által biztosított rengeteg milliárd eurónyi támogatást, vagy érdemi válságkezelésbe kezd. Szerinte a kormánypárti politikusok urizálnak, jachtoznak meg repkednek, közben a falusi embernek az a gondja, hogyan fog bejárni dolgozni a napi egy buszjárattal a városba, lesz-e egyáltalán munkája, lesz-e háziorvosa, ki fogja-e tudni fizetni a hatósági áron 19 500 ezer forintos Covid-tesztet.

LMP: járványban a kormány ne urizáljon

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes szerint szépek az ideológiai viták, csak nem időszerűek, amikor egekben az árak, és nemhogy takarékoskodott volna a kormány, hanem két kézzel szórta a pénzt a holdudvarnak. „A kormány terjesszen elő egy szociális programot, és csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját 27-ről 5 százalékra, a nyugdíjasok pedig azonnal kapják meg a nekik járó pénzt” – szorgalmazta a politikus.

Párbeszéd: az alapjövedelem a gyógyír

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor legalább 32-szer írta le a liberális vagy a libernyák szó valamelyik ragozott alakját a Magyar Nemzetben megjelent kis kiáltványszerű írásában, és ez olyan, mint egy pszichodrámacsoport-beli jelenet, ahol a miniszterelnök régi feldolgozatlan sérelmeivel küzd. A lopáson kívül Orbán kormánya csak a teljes ötlettelenségben leledzik – állította a Párbeszéd társelnöke.

Iványi Gábor egyházának nehéz helyzetét is Orbán Viktor arcába dörgölte. Emlékeztette a kormányfőt, hogy évekkel ezelőtt a lelkész adta össze feleségével és ő keresztelte meg Ráhel és Gáspár gyereküket. „Hogyan süllyedhetett eddig a miniszterelnök, aki pitiáner bosszúból el akarja tiporni az egyházat, csak azért, mert Iványi Gábor nem támogatta a NER kialakulását?” – tette fel a költői kérdést.

Az összes nemzetközi és országos kutatás azt igazolja, hogy az alapjövedelem az egyetlen megoldás a válságból való kilábalására

– mondta Szabó Tímea, aki kitért arra, hogy a felnőtt lakosok számára 100 ezer, minden magyar kiskorúnak 50 ezer forintot garantál.

MSZP: Működj!

Tóth Bertalan szerint a kormány azt állítja, hogy a gazdaságnak dübörögnie kell, csak az nem látszik, hogy ez működik-e. A kormány kifizette az oligarchákat, miközben a munkahelyek megőrzésére nem szán megfelelő mennyiségű forrást, ugyanígy a bérekre. A családügyi államtitkárt most majd miniszternek fogják hívni, és magasabb lesz a bére, de a családtámogatás összege nem emelkedik – jegyezte meg.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt válaszol a pártok felszólalóinak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)