25 ezren vannak karanténban

2020.09.22. 12:57 Módosítva: 2020.09.22. 12:57

Az elmúlt 24 órában több mint háromezer emberrel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, közülük 774-en a határátlépés után kerültek az intézkedés hatálya alá. Így már összesen 25 ezren vannak karanténban. 

optörzs.PNG
Fotó: kormány.hu

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az elektronikus ellenőrzés lehetőségére hívta fel a figyelmet, ami megszünteti annak a veszélyét, hogy a rendőrök is elkaphatják a vírust a személyes ellenőrzéskor. 

A főtiszt elmondta, hogy a tegnap bevezetett szigorú védelmi intézkedések óta 22 rendőri intézkedés történt amiatt, hogy a tömegközlekedésben utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Üzletekben és bevásárlóközpontokban 27 ember ellen kellett intézkedni hasonló okok miatt. 

Ugyanakkor az alezredes hangsúlyozta:

Intézkedéseink differenciáltak, az arányosság követelményeinek figyelembevételével történnek, így helyszíni bírságot vagy feljelentést csak súlyosabb vagy ismételt szabálysértés elkövetése esetén alkalmazunk.

A rendőrségtől kapott információk szerint egyre többen szegik meg a házi karantén szabályait is. Azt is megtudtuk, hogy akadnak, akik a járványhelyzetet kihasználva magukat hatósági személynek kiadva próbálnak pénzt szerezni, főleg idősektől. Ezek a csalók általában arra hivatkoznak, hogy fertőtlenítést végeznek vagy vírus szűrésére alkalmas tesztet árulnak. Ilyen ügyekben, valamint rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is folyamatban van rendőrségi eljárás.