A hatósági árak miatt összeomolhat a PCR-tesztelési kapacitás

2020.09.23. 15:43 Módosítva: 2020.09.23. 16:23

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy 19 500 forintos hatósági árat vezet be az új típusú koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztre. Azóta több laboratórium is jelezte, hogy az állami beavatkozás miatt nullszaldósra vagy veszteségesre jönne ki a teszt elvégzése, ezért lemondják a koronavírus-tesztelést. Kétséges tehát, hogy amikor szükség lenne rá, lesz-e elég rendelkezésre álló laboratórium, ami elvégzi a koronavírustesztet. 

Egyes laborok – például a PentaCore – felfüggesztik a szolgáltatásukat, mások pedig – például az Affidae és az Inter-Ambulance – csak kiszállással, a kiszállási díj felszámolásával vállalják a teszt elvégzését.

Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont (BEK) igazgatója a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy ő sem tartja a hatósági árakat józan üzleti döntésnek. A magánegészségügyi intézmény vezetője is úgy számol, hogy a 19 500 forintos maximált árból csak akkor lehet kihozni a vizsgálatot nullszaldóra, ha naponta legalább százat végeznek belőle.

A szabad árképzés célja, hogy összehangolja a keresletet és a kínálatot. Ha a hatósági árak nullszaldósra vagy veszteségesre hozzák ki a laborvizsgálatokat, akkor nem éri meg a szolgáltatást abban a formában fenntartani.

A Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a megszabott hatósági ár miatt beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Becslése szerint a magánszolgáltatók napi 3500-4000 tesztet végeztek eddig, de ez a kapacitás eltűnhet.

A tesztelésből az állami szolgáltatók is kiveszik a részüket. A költségvetés 2681 milliárd forintot különített el előzetesen az Egészségügyi Alapba 2020-ra.  Ebből nyújtanak támogatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a kórházak és az Országos Mentő Szolgálat részére, amelyek szeptemberben átlagosan további napi 6000-6500 teszt elvégzéséhez járultak hozzá. Amennyiben a működésük veszteséges lesz, ezek az intézmények további támogatásra számíthatnak az Egészségügyi Alapból.

Ugyanakkor az alacsonyabb árak mellett élénkülhet a kereslet a PCR-tesztek iránt, ezért a magánszektor napi 3500-4000-re tehető tesztelési kapacitásának csökkentése fájdalmasan érintheti a szektor működését: nehezebb lehet majd PCR-tesztre időpontot kapni, vagy számolni kell a kiszállási árak borsos díjával.