Az Európai Bizottsághoz fordult a magyar médiaviszonyok miatt a Momentum

2020.09.25. 20:42
Donáth Anna a Klubrádió és Médiatanács ügyében nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a magyar médiaszabadság védelmében nyújtott be újabb panaszt a Magyar Újságírók Szövetségével közösen.

Az európai parlamenti képviselő közösségi oldalán azt írta:

A Klubrádió elhallgattatásával a legnagyobb félelmeink igazolódtak be. 2019-ben fordultunk az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálja ki, a Fidesz igazságtalanul ismét a saját embereivel töltötte fel a Médiatanácsot. Már régen kiderült, hogy a tanács tagjai egyetlen feladatot kaptak Orbán Viktortól: azt, hogy felszámolják a médiaszabadság utolsó magyarországi bástyáit is. Ha azonban ez ellen valaki tiltakozni és fellebbezni szeretne, nincs kihez fordulni az Európai Bizottságon kívül.

Kapcsolódó

Klubrádió: a hatalom kénye kedve szerint jár el a médiatövénnyel

A Klubrádió vezetője szerint a hatalom érdeke lenne, hogy a rádió tovább sugározhasson. Arató András azt is állítja, soha nem álltak be a baloldali kormányok mögé sem.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: a magyar kormánynak szeptember 19-ig lett volna ideje az audiovizuális szolgáltatásokról szóló irányelv nemzeti jogba ültetésére. Ez az EU-s irányelv kimondja, hogy a médiával foglalkozó nemzeti hatóságok, így a Médiatanács is, függetlenek kell legyenek a kormányzattól, a hatáskörüket pedig pártatlanul és átláthatóan kell ellássák. A Médiatanács egyiknek sem felel meg Donáth Anna szerint. Hozzátette: a haveri propagandát minden eszközével támogatja a Fidesz, míg az utolsó nem kormánypárti rádiót adminisztrációs eszközökkel akadályozza.