Vidnyánszkyék katonatisztre cserélik az SZFE kancellárját

2020.09.29. 18:10
Szarka Gábor gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán.

A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozik Vonderviszt Lajos, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, a helyére Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter volt kabinetfőnöke érkezik – tudta meg a 444.hu. Az értesülés szerint Vonderviszt Lajos hiába írta alá december 31-ig szóló szerződését, a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila kedd reggel behívatta, majd közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik a pozíciójából, és bemutatta neki az utódját.

Vondeviszt Lajos többször találta magát két tűz között, az egyetem és a kuratórium felé is igyekezett tenni gesztusokat. Vidnyánszky Attila kérésére Vonderviszt Lajos adta át a sztrájkolók névsorát a kuratóriumnak. Ő volt az is, aki Vidnyánszkyék nyomására adott megbízást a kuratórium ügyvédjének, hogy megtámadja a sztrájk jogszerűségét a bíróságon.

Szarka Gábor
Szarka Gábor
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az új kancellár, Szarka Gábor gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát szerzett. 2010-ben lett Hende Csaba kabinetfőnöke, ekkor léptették elő ezredessé. 2013-tól katonai attasé volt Párizsban, majd az állami NIPÜF Zrt. stratégiai igazgatója lett. A kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol az egyetemi kampuszért felelős főigazgató 2019 óta.

Kapcsolódó

Sztrájk az SZFE-n, ha a munkabeszüntetést jogszerűnek minősítik, alternatív oktatást szervez a kuratórium

Figyelmeztető sztrájkba kezdtek az SZFE dolgozói, a kuratórium alternatív oktatást szervez, ha a bíróság kimondja, hogy jogszerű a munkabeszüntetés.