Megfelel az uniós szabályoknak a rezsicsökkentés

2020.09.30. 12:13

Magyarország sikeresen megvédte a rezsicsökkentés eredményeit az Európai Bizottsággal folytatott vitában – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményét az MTI. A tárca felidézte, hogy a rezsimérséklés során átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, a távhő és az áram ára.

Az Európai Bíróságnak egyetlen kifogása maradt: a rendszerhasználati díjakat megállapító hivatali döntéseket követő hatékony jogorvoslati lehetőséget hiányolta. Az ITM által benyújtott törvénymódosítási javaslat a megfelelő mechanizmus biztosításával tehet pontot az ügy végére.

 Az Európai Bíróság ítéletével megerősítette, hogy Magyarország nem sértett uniós jogot azzal, hogy kizárja az energiahálózatokra kivetett különadó és a pénzügyi tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségek elismerését az energetikai rendszerhasználati díjak megállapításakor. Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés tehát nem ütközik a közösségi jogba. Az ítélet egyúttal kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendszerhasználati díjakat megállapító döntéseivel kapcsolatban hatékony jogorvoslati lehetőségnek kell rendelkezésre állnia. A szakminisztérium törvénymódosítási kezdeményezésének elfogadásával az Országgyűlés megteremtheti a hiányolt mechanizmus jogszabályi kereteit

– szögezte le a minisztérium.