A kormány előtt a schengeni határellenőrzés meghosszabbítása

2020.09.30. 11:48

Ma tárgyal a kormány a Magyarország teljes schengeni belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés meghosszabbításáról – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert szerdai online sajtótájékoztatóján. Azt ígérte, hogy a részletekről holnap adnak tájékoztatást.

Az alezredes elmondta: jelenleg öt olyan határátkelő van Magyarországon, ahol a tranzitútvonalakon beléphetnek külföldi állampolgárok, de a szabályok értelmében 24 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Szlovéniába a vele szomszédos országokból való belépéshez nincs szükség negatív PCR-tesztre, ha a belépni szándékozó a határ mindkét oldalán rendelkezik földdel, és mezőgazdasági munkavégzés miatt lép be az országba. Ezen kívül több kivételt is meghatározott Szlovénia, kik mentesülnek beutazáskor a karantén szabályai alól.

Ami a tömegközlekedést és a kereskedelmi egységeket illeti, 36 alkalommal intézkedtek a hatóságok, 15 esetben tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot. Maszkviselés elmulasztására 12 embert figyelmeztettek, három esetben pedig feljelentést tettek.

Kereskedelmi egységben 21 rendőri intézkedésre volt szükség a maszkviselési szabályok megsértése miatt, 13 esetben figyelmeztetéssel éltek, és négy feljelentést tettek.

A szigorú szabályok bevezetése óta 499 rendőri intézkedés történt, 407 figyelmeztetésre volt szükség, 43 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és 49 feljelentést tettek.

A vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok megszegése miatt három személyt kellett figyelmeztetni, 15 ellen feljelentést tettek.

Házi karanténban 24 121 ember van, a hatóságok több mint 36 ezer alkalommal végeztek ellenőrzést.

Kiss Róbert 472 büntetőeljárást említett, 143 esetben rémhír terjesztése, 138 esetben csalás, 31 esetben közveszéllyel fenyegetés miatt jártak el a hatóságok.