Orbán Viktor: így vagy úgy, de kellenek a külső pénzek

2020.10.01. 11:44

Orbán Viktor rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezte azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel. A magyar miniszterelnök erről azelőtt beszélt, hogy elindult Brüsszelbe az európai uniós csúcstalálkozóra.

Most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal

– fejtette ki Orbán Viktor.

Ha a viták mégis megakadályoznák, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő Nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot az uniós intézményeken kívül, kormányközi megállapodással  hozzák létre – mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint így tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak.

Orbán Viktor elmondta, még nem kapott választ arra a levelére, amelyet Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez írt a testület alelnökének sértő kijelentései miatt, de megerősítette, hogy a magyar kormány szerint elengedhetetlen Věra Jourová lemondatása tisztségéből.

A magyar álláspont továbbra is változatlan, az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Věra Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem, és egyetlen ország polgáraival sem. Magyarország polgáraival sem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak.


A kormányfő szerint nem lehet kettős mércét alkalmazni, mert ha az uniós biztos más tagállamról mondott volna hasonlókat, már rég le kellett volna mondania.

Biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen percig sem maradt volna a hivatalában, ha a németekkel vagy a franciákkal szemben ütött volna meg ilyen hangot. És ha velük nem lehet így beszélni, akkor a magyarokkal sem. Ehhez az álláspontunkhoz továbbra is ragaszkodunk

– nyomatékosította Orbán Viktor.