Két órán belül eredményt ad az új magyar koronavírusteszt

2020.10.08. 11:00

A magyar egészségügy készen áll arra, hogy azonnal alkalmazza azt az új, egylépéses és forradalminak számító koronavírustesztet, amely egy magyar tulajdonú molekuláris diagnosztikai cégnek köszönhető – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a közszolgálati televízió híradójának.

Magyarországról a Semmelweis Egyetem vett részt a munkálatokban, amely Merkely Béla szerint teljes egészében ugyanazt az eredmény hozza, mint a kétlépéses PCR-teszt. A rektor elmondta: a teszt mindössze két órán belül képes választ adni, és azonnal, széles körben alkalmazhatóvá tudják tenni. Hozzátette:

Megvannak hozzá a megfelelő gépeink, és készen állunk arra, hogy egy-két héten belül beállíthassuk ezt a módszert is.

A koronavírus második hullámában mindenkinek meg kell tervezni a napjait, és lecsökkenteni az érintkezést másokkal. Vissza kell térni ahhoz a fegyelmezettséghez, ami a járvány első szakaszában is jellemző volt ránk. Ha ez így lesz, a vírus terjedése visszaszorítható, egészen addig, amíg a vakcina meg nem érkezik. Csak mi magunk tudjuk ezt a járványt lelassítani

– mondta a rektor. Merkely Béla a Richter által sikeresen szintetizált hatóanyaggal, a remdesivirrel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ez az első komoly előrelépés a gyógyszerpiacon a koronavírus gyógyítására. A remdesivir jelenleg a leghatékonyabb kezelést biztosítja a középsúlyos esetekben. A kezelés kórházban történik, általában öt napon keresztül, hat ampulla beadásával.