SZFE: Egyetem diákok, Index válaszok nélkül

20200902 TRAL9211 TA
2020.10.08. 18:18
Az egyetemfoglaló diákok kitartanak a blokád mellett, de az elfoglalt épületekről levette a kezét az új vezetés. Megkérdeztük tőlük, mi lesz így az SZFE sorsa.

Október 7-én, szerda éjfélkor járt le az a határidő, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kancellárja, Szarka Gábor adott az egyetemet szeptember eleje óta blokád alatt tartó hallgatók és azóta sztrájkba kezdett dolgozók számára. Szarka azt ígérte az SZFE-s diákoknak, ha feloldják a blokádot, akkor nem indít ellenük semmilyen szankciót, az egyetem dolgozói pedig fizetésemelést kapnak, ha felveszik határidőre a munkát. 

Az egyetemfoglaló diákság és a sztrájkbizottság azonban már a határidő lejárta előtt jelezte, hogy elutasítja az új vezetés ajánlatát. Ennek ellenére a kancellár csütörtök délelőtt mégis megpróbált bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe.  

Az SZFE-s diákok ígéretükhöz híven nem engedték belépni az épületbe Szarkát, aki ezért sajtótájékoztatót tartott az épület előtt. Az új kancellár elmondta, mivel a kialakult helyzet miatt az egyetem vezetése munkavégzésében akadályoztatva van, ezért a mai napon írásban fordulnak az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumához, hogy jelöljenek ki számukra egy másik helyszínt, ahol megkezdhetik a munkát. 

Az egyetemfoglalók által birtokba vett épületek működéséért, az abban folyó eseményekért és oktatási tevékenységért a mai naptól nem vállalnak felelősséget, ezt ugyanis nem tartják a véleménynyilvánítás legitim formájának. A tanulmányi félév elismerésének sorsa innentől már a diákok kezében van, az SZFE új vezetése nem vállal felelőséget az oktatás szakmai tartalmáért.

Továbbá bejelentette azt is, hogy az új vezetőség a jövőben az egyetem teljes megújításával foglalkozik. 

A minisztérium elengedte a kezüket

A hallgatók többször is hangsúlyozták, hogy nem tekintik legitimnek a Vidnyánszky-féle kuratóriumot és az általuk kinevezett vezetőket, helyette a korábbi fenntartóval, az Innovációs és Technológia Minisztériummal kívánnak egyeztetni. Ennek kapcsán meg is kerestük nemrégiben Palkovics László innovációs és technológia minisztert, hogy megtudjuk tőle, hajlandó-e tárgyalni a diákokkal a kialakult helyzet feloldása érdekében.

Az ITM egymondatos válaszában azt írta az Indexnek, hogy

2020. szeptember 1-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. 

Ebből arra lehet következtetni, hogy a minisztérium elzárkózik a további egyeztetésektől. 

A színművészetis diákok kitartanak a blokád mellett

Csütörtökön az SZFE-s diákok egy csoportja is sajtótájékoztatót tartott az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt, ahol bejelentették: kitartanak korábbi követeléseik mellett, ezért továbbra is követelik a kuratórium lemondását és a szenátustól elvont jogkörök visszaállítását, az egyetemi autonómia biztosítását. 

 Az SZFE-sek néhány nappal ezelőtt felmérést is végeztek a diákság körében, amelyből az derült ki, hogy a 353 nappali tagozatos hallgatóból 283-an töltötték ki a kérdőívüket. A válaszadók 95 százaléka illegitimnek tartja a jelenlegi kuratóriumot, és úgy véli, továbbra is fenn kell tartani az épületetek blokádját. 

Nem árulják el, hogy kik tanítanak majd 

Az egyetem új kancellárját is megkereste az Index, hogy megtudjuk, mik a tervek a Színművészetivel a mai nap eseményei után.

A megküldött válaszból mindössze annyi derült ki, hogy az oktatás helyszíne egyelőre nem változott, ennek kiszervezése ugyanis nem megy egyik pillanatról a másikra, azonban az épületben zajló tevékenységért már nem tudnak felelősséget vállalni. 

Szarka Gábortól azt is megkérdeztük, kikkel kívánják a jövőben működtetni az egyetemet, az új kancellár korábban ugyanis arról beszélt, hogy az egyetem dolgozóinak egyharmada írásban jelezte az új vezetés felé, hogy nem vesznek részt a blokádban, helyette inkább velük kívánnak dolgozni. 

A nyilatkozatot aláírók nem járultak hozzá, hogy a neveiket nyilvánosságra hozzuk, mi pedig tiszteletben tartjuk ezt. 

– válaszolta. 

Arra is kíváncsiak voltunk, érkezett-e már feléjük olyan jelzés hallgatók részéről, hogy elkezdenék a tanulmányaikat egy másik helyszínen. Netán gondolkoznak-e azon, hogy amennyiben a jelenlegi diákok nem akarnak részt venni az általuk szervezett oktatásban, akkor indítanak-e új felvételi eljárást.

Az új vezetés azonban erre a kérdésünkre sem kívánt információval szolgálni. 

(Borítókép: SZFE diákok a sajtótájékoztató előtt 2020. szeptember 2-án. Fotó: Trenka Attila / Index)