Orbán Viktor: veszélyes ember vagyok

DSZZS20181207016
2020.10.09. 07:49 Módosítva: 2020.10.09. 07:52

Meghozták az eredményt azok a pénzbefektetések, amelyet a koronavírus elleni védekezésbe fektettünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Végleges ítéletet azonban szerinte csak akkor mondjunk, ha már túl vagyunk a járványon, és megvan a megfelelő vakcina. Orbán szerint a magyar orvoskoponyák a legjobbak közé tartoznak, nem véletlen, hogy Semmelweis Ignác országa vagyunk.

– Mikor legutóbb Brüsszelben jártam, megkérdeztem: mikor lesz vakcina?! Azt a választ kaptam, hogy ez nem lesz hamarabb, mint a következő év első fele. Egyelőre ők sem tudják. Mi is hat gyógyszercéggel állunk kapcsolatban, akiket komoly pénzekkel támogatunk. Nekünk magyaroknak legalább májusig, de legfeljebb júniusig, júliusáig kell kibírni, hogy megkapjuk a vakcinát – mondta  a miniszterelnök.

Beruházásokkal segítjük a gazdaságot és a családokat

Orbán Viktor azt mondta, a családok és a beruházások állnak a magyar válságkezelési logika középpontjában. Ezért is hozza vissza a kormány az 5 százalékos áfát, hogy támogassa a családok beruházásait, de újabb intézkedések is várhatóak. A legnagyobb veszély a kivárás, mert ekkor áll meg a gazdaság, bár a fogyasztás visszaesése is súlyos. Ezért adtunk nagyon sok pénzt, több mint kilencszáz  vállalkozásnak - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy Varga Mihály is amondó, hogy biztató jelek vannak a gazdaságban, és ha ő mondja, akkor azt kettővel fel kell szorozni. Úgy fogalmazott, hogy sok országban nagyon sok pénzt szétosztottak, hogy növeljék a fogyasztást, de mi más útvonalon indultunk el. 

Nem maradhatnak el műtétek

A miniszerelnök amondó, hogy az egészségügy bírja a terhelést, miközben zajlik az élet Magyarországon. Azért dolgoztatja a minisztereit, hogy a lehető legkésőbb érjünk el arra a pontra, hogy műtéteket kelljen elhalasztani. Három hétre látnak előre, ennyi időre lehet előre jósolni az egészségügyben. Azonban ha tavasszal sikerült megfékezni a koronavírus-járványt, a második hullámot is sikerül majd megfékezni – állítja Orbán Viktor.

Nem lesz tökéletes, de lesz rend az egészségügyben

Orbán Viktor szerint 2018-ra az ápolók hiánya nagyobb gonddá vált, mint az elvándorlás. Ekkor döntöttek az ápolók béremeléséről, belekezdtek a kórházak felújításába, és a végére maradt a legnagyobb falat, az orvosi béremelés. Örül annak, hogy a Magyar Orvosi Kamara vett egy nagy levegőt és benyújtott két javaslatot, a béremelésről és a hálapénzről. Ezt a kormány el is fogadta, és ha megszületnek a részletszabályok, akkor lesz egy rend. Lehet, hogy nem lesz tökéletes, de lesz olyan betegállapot, amiben lehet boldogulni.

Korrupt az Európai Unió

A baloldal, ha veszélyes embert lát, akkor le akarja vadászni. Mindenféle dicsekvés nélkül, én is közéjük tartozom. Már 1989-ben korrupcióval támadták, hogy megtévesszék az embereket. A miniszterelnök szerint a korrupció német nyelvterületen nagyobb, mint idehaza. Magyarországon azonban jól hasznosultak az uniós pénzek, persze mi sem vagyunk hibátlanok. Orbán amondó: Soros Györgynek komoly befolyása van az Európai Unióban, és ezt komolyan kell venni. Amíg ez így lesz, hogy képes megvenni nyugati politikusokat, addig ki kell mondani, hogy az EU korrupt. 

(Borítókép: Orbán Viktor egy 2018-as reggeli adásban a Kossuth Rádióban. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)