Csalódna David Cornstein, ha nem amerikai vadászgépeket rendelne a kormány

2020.10.15. 09:08 Módosítva: 2020.10.15. 09:25

Remek fickónak nevezte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztost a távozó amerikai nagykövet, egyben sürgette az F-35-ös vadászgépek mielőbbi beszerzését Magyarországon. David Cornstein a Népszavának adott búcsúinterjút, amiben kitértek az évek óta lebegtetett vadászgépbeszerzések ügyére. 

David Cornstein
David Cornstein
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Igen, kicsit csalódott lennék, ha nem ezt tennék

– felelte Cornstein arra a kérdésre, hogy zavarná-e, ha a magyar kormány – hasonlóan a 2001-es Gripen-beszezéshez – ismét skandináv típusok mellett döntenének.

Kitértek az Egyesült Államokból jövőben várhatóan érkező, cseppfolyósított gáz (LNG) beszerzésére is. Ezzel kapcsolatban a nagykövet elárulta, hogy az első amerikai szállítmányok januárban érkezhetnek Magyarországra. Cornsteint kérdezték arról is, hogy miért nem látogatott eddig Donald Trump amerikai elnök Magyarországra, ezzel kapcsolatban a leköszönő nagykövet csak annyit tudott válaszolni, hogy a vizitre Trump második elnöki ciklusban bizonyára sor kerül majd. Feltéve persze hogy a novemberi választáson az amerikai választók ismét bizalmat szavaznak Trumpnak, aki jelenleg 11 százalékpontos hátránnyal követi demokrata kihívóját, Joe Bident.

Az interjú többi részén az ideológiai kérdéseken van a hangsúly. Számon kérik Cornesteinen, hogy miért hagyta a Közép-Európai Egyetem elköltözését, a nagykövet korábban nyilvánosan is ennek megakadályozására vállalkozott. 

Nem tudom, hogy a kudarc mennyiben volt David Cornsteiné, mert a folyamatban az egyetem kuratóriuma és a magyar kormány vett részt, mi a magunk részéről igyekeztünk előmozdítani a megállapodást, de sajnos nem sikerült

– válaszolta a távozó nagykövet.

A Népszava több kérdésében is az amerikai nagykövetség túlzottan elnéző politikáját kérte számon Cornsteinen. Kitértek például a szeptemberben elindult Szabad Európa hírportálra, az amerikai kormány támogatásával működő oldallal kapcsolatban azt kérdezték: Cornstein mennyire elégedett az ott megjelent tartalmak „semlegességével” és „konfliktuskerülésével”. A nagykövet erre azt válaszolta, hogy ő kiegyensúlyozottságot vár el a hírportál működésétől, vagyis ha a kormányt bírálják, kérdezzék meg mindkét felet.

A beszélgetésben a magyar kormány Oroszországgal fenntartott, jó kapcsolata is szóba került.

Nincs arra szükség, hogy Amerika mondja meg a magyaroknak, hogy az oroszok kicsodák

– védekezett az amerikai nagykövet. Hozzátette, szerinte attól, hogy Oroszország közel van és energiát szállít Magyarországnak, „a magyarok szíve és esze szerintem inkább Nyugat felé fordul”.