„Olyan butikos” - Lakatos Márk Dúró Dóra ruháiról

2020.10.24. 15:32

Dúró Dóra legutóbb a könyvdarálásával égette be magát a fejekbe, de vajon harcos magatartása összhangban van-e a ruhatárával? Ugyanazt kommunikálja szóban, amit az outfitjével? Kérdéseinkre az Index stylistja, a Mark&More bloggere, Lakatos Márk válaszol.

Egyet szögezzünk le rögtön az elején, nem darálni jöttem. Nem célom Dúró Dóra stílusának bezúzása. A ruhatárak mögött mindig az ember érdekel. Az öltözet ugyanis egy kommunikációs üzenet, jel, ami szavak nélküli csevej adott személy és a külvilág között.

Mi a legelső, ami feltűnik Dúró Dóra öltözködésében?

Érdekesnek találom, hogy politikai eszköztárában alapelem a kirekesztés, a gyűlölet, a homofóbia, és, hát ne vegyük el tőle, gyűlölködésre hajlamos indulatokat szít. Ehhez szuggesztív, erős öltözködési jelrendszert, negatív érzelmeket felkorbácsoló szetteket várnék, katonásabb, uniformishangulatú ruhákkal operáló, szigorúbb és erőteljesebb ruhatárat, de ilyesmi nem érhető tetten az öltözködésében.

Szívesen látná valamiféle military szettben?

Egyszer volt szerencsém hozzá, méghozzá a férjével, Novák Előddel, akivel mint Tarzan és Jane jelentek meg egy félmilitáns táborban. Dóra terepszínű bikiniben, férje hasonló fecskében volt, amivel önmaguk karikatúrájává váltak.

Beszéltünk öltözködési jelrendszerről. Dúró Dóra milyen jeleket küld a nagyvilágba ruháival?

Ami jól látszik, hogy a Parlamentbe való konzervatív dress code-ra fittyet hányó öltözködési jelrendszerrel operál. Közel érzi magához az erős mintákat, a 60-as évek pop-art-hangulatát, ami legalább karakterizálja, de ez mégsem a parlamenti folyosók viselete. Persze lehetne Dóra az, aki meghekkeli a rendszert, aki szembemegy a politikai elvárásokkal, de nem érzek a személyiségében ilyen fricskát.

Az eléggé nyilvánvaló, hogy nem luxusholmikkal kérkedik.

Nem várom el sem tőle, sem más politikustól a kirívóan luxus ruhatárat, de érdemes leszögezni, minőségi darabok nem csak aranyáron szerezhetők be. Egyetértek, olcsónak tűnik a ruhatára, hangulatában pedig a rendszerváltás körüli butikesztétikához érzem a legközelebb állónak.

A testalkata és az arra felvett ruhákkal elégedett?

Képviselőknél nem megszokott, hogy a testformájukat kitegyék az ablakba. Ahogy a feszülős csőruci 100% poliészterben rácuppan az oszlopalkatára, – amikor ugye a mell, derék, csípő között nem észlelhető radikális különbség – nem összeegyeztethető a képviselői léttel. Egyetlen valakivel találkoztam, aki hangsúlyosan a testformájával tüntetett, ő Staller Ilona, közismertebb nevén Cicciolina, még az olasz parlamentes időkben, de ez rossz irány, mégis érteni vélem, miért teszi ezt Dúró Dóra, egész egyszerűen büszke arra, hogy négy gyerek után ilyen szép az alakja.