Hétezer Tesla érkezik Kínából Európába

2020-10-20T194618Z 1253688516 RC2JMJ955N94 RTRMADP 3 TESLA-RESUL
2020.10.28. 08:26

A Tesla kínai gyárában szeptember végén leállt a termelés tíz napra, és a híresztelések szerint nem csak sima éves karbantartásról volt szó. A pletyka igaz volt, ez idő alatt felkészítették a gyárat az export Model 3-ak és az új LFP akkus SR+ gyártására is.

Grace Tao, a Tesla egyik magas rangú kínai vezetője osztott meg elsőként fotókat az Európába induló, első sanghaji gyártású Teslákról a helyi közösségi médián.

Kapcsolódó

Európába jönnek a Kínában gyártott Teslák

Az elektromos autók eredetileg a gyártási helyükön maradtak volna, most mégis az exportról döntöttek.

A Teslarati információjára hivatkozva a villanyautosok.hu azt írja, hogy az év végéig mintegy

hétezer darab Model 3-at gyártanak a sanghaji gyárban az európai piacra,

és ezek mind LFP akkus SR+ verziók lesznek. A kisebbik akkus hármasnak nemrég emelte 430 kilométerre a Tesla a WLTP hatótávját, de a legfrissebb hírek szerint az új kémiával ez hivatalosan 440 kilométer lesz.

Az első szállítmány elkészültét a város és a gazdasági régió vezetői együtt ünnepelték a gyárban. Elhangzott, hogy a sanghaji gyártású autók immár megfelelnek az EU szigorú minőségi és biztonsági követelményeinek. A járművek már a berakodásra várnak, a hajó pedig holnap indul, és várhatóan harminc nap alatt teszi majd meg az utat.

A Tesla előreláthatólag 25-30 ezer Model 3-at szállít ebben a negyedévben Európába

 – ebből lesz hétezer kínai gyártású.

Áder János köztársasági elnök tegnap azt mondta: Kína bejelentése, miszerint 2060-ra szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkenti, összhangban van a kialakulóban lévő trendekkel. Már ma is Kína gyártja a világon a napelemek 70 százalékát, a szélkerekek felét és az elektromos autók elterjedéséhez szükséges lítium-ionos akkumulátorok 77 százalékát. Tehát egy technológiaváltás már a bejelentés előtt beindult – tette hozzá a Kék bolygó podcast első adásában az államfő.

(Borítókép: Model 3-ak a Tesla kínai gyárában 2020. január 7-én. Fotó: Aly Song / Reuters)