A Fidesz-közeli Mediaworks nyomtatja ki az ellenzéki Terézváros lapját

2020.10.29. 16:28

A terézvárosi önkormányzat hivatalos honlapján megjelent friss közbeszerzési értesítő szerint az önkormányzati lap nyomdai szolgáltatásának ellátását a kormányközelinek tartott, országos és regionális napilapokkal rendelkező Mediaworks Hungary Zrt. nyerte el. Soproni Tamás momentumos polgármester is kommentálta az Indexnek a döntést.

Vállaltan keresztény és konzervatív a cég

Mészáros Lőrinc volt érdekeltségének elnök-vezérigazgatói széke áprilisban cserélt gazdát: Liszkay Gábor helyére Szabó László volt washingtoni nagykövet érkezett. A médiacsoport portfóliójába tartozó vg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriuma ajánlotta fel számára ezt a pozíciót, amelyet örömmel fogadott el, és nagyon nagy izgalommal vár az új feladatokra.

Szabó László arról is beszélt, azt szeretné elérni, hogy egy tettre kész, modern, gyors reagálású, releváns híreket közlő médiacsoport alakuljon ki.

Szintén kiemelt feladat lesz, ahogyan már korábban is említettem, hogy azt az értékrendet, amelyet az alapítvány a magáénak tud, vagyis a konzervatív, polgári, keresztény értékrendet, jól tudjuk képviselni. Mindezt modern formában, úgy, hogy izgalmas legyen, vonzza az embereket

– fogalmazott.

Bontás és kötés

Tavaly ősszel az önkormányzati választásokon az ellenzéki támogatású momentumos Soproni Tamás hódította el a terézvárosi polgármesteri széket, illetve mind a tíz egyéni választókörzetet megnyerték az ellenzék jelöltjei. Az új vezetés egyik első intézkedése volt, hogy – szinte pontosan egy évvel ezelőtt – szerződést bontott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) égisze alá tartozó Figyelő hetilappal.

Máig évi 4,2 millió forintot költött az önkormányzat arra, hogy egy KESMA-propagandalap senki által nem olvasott mellékletében megjelenjen a VI. kerületről néhány cikk. A mai nappal arra kértem a hivatalt, hogy szüntessük meg ezt a szerződést. Így épül a NER. És így bontjuk le, apránként

– írta Soproni Tamás egy tavaly október 25-i Facebook-bejegyzésében.

Az Index a momentumos polgármesternél afelől érdeklődött, hogy a Fidesz-közeli médiaholding esetében nem merültek-e fel politikai kérdések/szempontok, mint korábban a szintén a KESMA szárnyai alatt lévő Figyelő esetében.

Soproni Tamás az általa küldött válaszban azt írta, politikai szempont a közbeszerzésnél nem merült fel, mert nem is merülhet fel.

Az általam vezetett önkormányzatnál maradéktalanul betartjuk a közbeszerzési eljárások valamennyi, jogszabályban előírt passzusát. Közbeszerzési eljárásban az nyer, aki a kiírásnak maradéktalanul eleget téve a legjobb ajánlatot teszi. Egyedi mérlegelésnek, szimpátiának a nyertes kiválasztásánál helye nincs

– fogalmazott.

A polgármester a Figyelő-ügy kapcsán azt is hozzátette, hogy egyedi mérlegelésnek akkor van helye, amikor egy testület arról dönt:

kit, mit támogat pénzzel, szerepet vállal-e közpénzből egyirányú politikai propaganda finanszírozásában.

Soproni Tamás szerint ezt tette az előző vezetés, amikor önként, saját akaratából, jogszabályi kényszer nélkül rendszeres támogatást folyósított a Figyelő kiadójának.

Ezt szüntettem meg én azonnali hatállyal

– szögezte le.

Soproni: más eredmény csak kormányváltással lehet

A kormány mára olyan rendszert és ehhez olyan jogszabályi hátteret épített ki, hogy

a közbeszerzési eljárásokból szinte csak a NER holdudvarába tartozó vállalkozások tudnak győztesként kikerülni

– közölte a polgármester. Ugyanakkor azt is írta, hogy e helyzet felszámolása érdekében van szükség például kormányváltásra.

Ennek érdekében teszek meg magam továbbra is mindent azokkal a törvényes eszközökkel, amelyek polgármesterként rendelkezésemre állnak.

A Terézváros nevű önkormányzati újság nyomdai szolgáltatásának ellátására tett még ajánlatot a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. (ez a cég látta el eddig a nyomdai feladatokat) és a HVG Press Nyomdaipari- és Információ Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság is.

A lap tartalmi részére nem vonatkozott a közbeszerzés, csak a nyomdai munkálatokra.