Egymásnak estek a Momentum és a Fidesz fiataljai

D  TT20191130038
2020.11.02. 18:36
Új frontot nyitott egymással a két párt, most éppen az ifjúsági szervezeteiken keresztül hadakoznak.

A Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX azért lobbizik az európai liberális fiatalokat tömörítő szervezetnél, a Lymec-nél (European Liberal Youth), hogy kezdeményezzen párbeszédet az Európai Néppárt ifjúsági szervezetével (YEPP), hogy zárja ki soraiból a Fidelitast – erről a párt poszolt a Tumblrén.

https://momentumofficial.tumblr.com/post/633106468162404352/a-k%C3%B6zelg%C5%91-p%C3%A1rizsi-lymec-kongresszusra-t%C3%B6bb

Az ifjú momentumosok szerint ugyanis amíg az Európai Néppártban már kilátásba helyeztek szankciókat a magyar kormánypárttal szemben, addig a Fidesz ifjúsági szervezetét nem érték hasonló kritikák a YEPP részéről.

A TizenX úgy véli, hogy a Fidelitas semmibe veszi az európai értékeket, a jogállamiságot és az emberi jogokat, helyette pedig olyan szélsőjobboldali elveket vall, ami miatt nincs keresnivalója a néppárti ifjúsági szervezetben. 

A Lymec november közepén tart kongresszust legközelebb, ahol a 62 szervezetett tömörítő fiatalok online üléseznek majd a pandémia miatt. Mint azt a fiatal momentumosoktól megtudtuk, előterjesztésüket napirendre is veszik a kongresszuson, ahol jó eséllyel meg is szavazzák majd azt a delegáltak. 

A YEPP és a Fidelitas között azonban most sem felhőtlen a viszony, a tagszervezet kizárásáról szóló vita valójában csak a koronavírus-járvány miatt napolták el, ahogy az Európai Néppártban is a pandémiás helyzetre hivatkozva maradt felfüggesztett státuszban a Fidesz tagsága. 

Kapcsolódó

Népszava: A Fidelitas kizárásáról fog tárgyalni az Európai Néppárt ifjúsági szervezete

A Fidesz ifiszervezete megkérdőjelezi az állásfoglalást, mivel a jelenlévőknek csak a fele szavazott rá. Az indítványt 15 ország 19 tagszervezete nyújtotta be.

A kereszténydemokrata fiatalok között ennek ellenére komoly beágyazottsága van a Fidelitasnak, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára korábban a YEPP elnöke is volt éveken át, ma pedig az egyik alelnöke a szervezetnek a fidelitasos Magyar Ágnes Zsófia. 

Az ügyben megkerestük a Fidelitast is, hogy megtudjuk, hogyan áll a kizáratásuk, valamint hogy mit reagálnak a TizenX állításaira. Kérdéseinkre ugyanakkor közleményszagú választ kaptunk Hegedűs Barbarától, a szervezet külügyekért felelős alelnökétől, aki azt írta:

A magyar érdekek érvényesítése minden szinten az első számú szempont kell, hogy legyen egy magát magyarnak valló politikai formáció számára. Ennek része az is, hogy különböző nemzetközi ernyőszervezetekben hallassuk a hangunkat és képviseljük a nemzeti érdekeinket, ahogyan azt más pártok és ifjúsági szervezetek is teszik.

A Fidelitas tagjai révén több mint 10 éve van jelen a YEPP elnökségében. Az elmúlt években olyan határozatokat fogadtak el javaslatunkra, melyek során kiálltunk a kárpátaljai magyarokért vagy éppen az illegális migráció ellen.

Nekünk sajnos ellenzékből is olyan jutott, aki csak a saját országa ellen áskálódik. Nem ez az első alkalom, hogy európai szinten a Momentum a magyar érdekekkel szemben lobbizik, a felvidéki magyarokat szlovákoknak hívják, Romániában pedig egy magyarellenes pártnak kampányolnak. Nekik idáig terjed a politikai teljesítményük. 

Ha feleennyi energiát tennének a nemzeti érdekek képviseletébe, mint a folyamatos Magyarország elleni feljelentésekbe és más országok vezetőivel való szövetkezésbe, akkor már érdemi vitákat folytathatnánk. De addig a lila ügynökpárt hazaáruló tevékenységével nem kívánunk érdemben foglalkozni.

A Fidelitas részéről, ahogy eddig, úgy továbbra is a magyar fiatalok érdekeiért, a nemzeti céljainkért fogunk dolgozni.

Ebből ugyan továbbra sem tudtuk meg, hogy hogyan áll a szénája a kormánypárti fiataloknak az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében, de az ügyet mindenképpen figyelemmel kísérjük a jövőben is. 

(Borítókép: A küldöttek a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)