Milyen szigorításokat jelenthet be Orbán Viktor?

D MTI20200912002
2020.11.03. 13:56
A kormány ezekben az órákban is tárgyal az egyre súlyosabb magyar koronavírus-járvány elleni védekezés szigorításáról. Összeszedtük, hogy milyen lépések várhatóak a közeljövőben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter még hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy a járványterjedés rendkívül felgyorsult az elmúlt két hónapban, vannak olyan vörös vonalak, amelyeket ha átlépünk, akkor szigorításra van szükség. Gulyás Gergely szerint az elmúlt hetekben az volt a prioritás, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljék túl, miközben az ország működését nem állítják le.

Ha veszélybe kerül az ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell 

– mondta. A miniszter hozzátette: a kormány további szigorításokról dönt a koronavírus-járvány miatt e heti ülésén. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a várható döntések az emberek és az intézmények mindennapjait is érintik majd. 

Szintén hétfőn, de az Idősek Tanácsának ülésén beszélt a családokért felelős tárca nélküli miniszter a szigorításokról. Novák Katalin azt mondta, hogy a kabinet 

minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt.

Novák Katalin azt mondta, hogy a helyzet nem könnyebb, mint egy hónapja, és várhatóan még sokkal nehezebb lesz.  A cél, hogy minél sikeresebb legyen a védekezés, minél több életet tudjanak megmenteni. 

A fideszes miniszter úgy fogalmazott: ahogy tavasszal, most is folyamatosan figyelik Ausztriát. A hasonló adottságok miatt arra számítanak, hogy hasonlóan alakul a járványügyi helyzet a két országban.

Mit mutat az osztrák példa?

Orbán Viktor miniszterelnök még tavasszal egy rádióinterjúban mondta azt, hogy

„reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra”,

és ehhez a magyar szempontból laboratóriumnak tekintett Ausztriát kell példának tekinteni.

Ausztriában mától:

  • a profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt
  • bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek
  • a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak
  • a hotelek sem fogadhatnak vendégeket


A legfontosabb ausztriai változás, hogy éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: 

este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben – például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt – hagyhatják el lakhelyüket. 

Személyes találkozók legfeljebb két háztartás tagjai között lehetnek. 

Vendéglátóhelyek a szigorítás előtti este Bécsben
Vendéglátóhelyek a szigorítás előtti este Bécsben
Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.

Az üzletek korlátozások nélkül nyitva vannak és a személyes szolgáltatást nyújtók – fodrászok, kozmetikusok – is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.

Mi jöhet idehaza? 


A kormány a mai  ülésén dönt a szigorításokról, ezt Orbán Viktor kormányfő késő délután jelenti be. Várhatóan a kabinet az osztrák mintát követi, és több, mától már Ausztriában életbe léptetett rendszabályt „honosít”.  Az is biztosnak látszik, hogy a kormány a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklését fontos célnak tartja, ergo, aki „aki dolgozni akar, azt a kormány segíti, hogy dolgozni tudjon”.

Vagyis a tavaszi teljes leállástól nem kell tartani a mai kormányfői bejelentésen. Az újabb szigorítások várhatóan a társasági rendezvényeket érintik. 

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)