Orbán: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

2020.11.09. 10:38

A járvány továbbra is felszálló ágban van Európában. A kezdete óta Magyarországon 109 ezren betegedtek meg, Európában pedig több mint nyolcmillióan – mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban, amellyel kapcsolatban előzetesen az operatív törzs ülése utáni döntéseket ígért. (A friss, hétfő reggeli adat a fertőzöttek számáról: 114 778 fő). Közölte, hogy tapasztalataik szerint Magyarországon egy-két héttel követi az osztrák eseményeket a járvány lefolyása. 

„A kórházakat ugyan felszereltük, minden rendelkezésre áll. A kórházi dolgozók leterheltek, emberfeletti munkát végeznek, és a számuk véges. Ráadásul a vakcina megjelenéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és ápolóink, kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel” – mondta a kormányfő. 

Közölte, hogy a maszkviselés önmagában már nem elég a pandémia megfékezéséhez.

Ezért a járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. 

„Ha az Országgyűlés holnap megadja 90 napra a felhatalmazást, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be” – jelentette be a miniszterelnök a Facebookra feltöltött videóban. 

„A korlátozó intézkedéseket most 30 napra vezetjük be, de szükség esetén – adja Isten, hogy ne legyen erre szükség – meghosszabbíthatjuk”

– közölte a miniszterelnök. Az intézkedések szerda nulla órától lépnek hatályba. 

Este nyolc és reggel öt között kijárási tilalom lép életbe, este 8-ra haza kell érni. A kijárási tilalom alól csak a munkába járás és a rendkívüli események jelentenek kivételt

– hangsúlyozta. 

A kormányfő által bejelentett új korlátozó intézkedések: 

  • Minden gyülekezés tilos. 
  • Bezárnak az éttermek, csak házhoz szállítás lehetséges, de az üzemi éttermek nyitva tarthatnak. 
  • Az üzleteknek és a fodrászatoknak és az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk. 
  • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti utazókat. 
  • Általános rendezvénytilalmat rendelnek el. 
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken csak 10-10 fő vehet részt. 
  • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt. 
  • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak. 
  • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos. 
  • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni. 
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. 

A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, pedagógusokat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad

– jelentette ki Orbán Viktor. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban, a november 8-ig beérkező foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. De csak abban az esetben, ha a dolgozókat nem bocsátják el, és megkapják a fizetésüket is.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók fizetésének felét megtéríti. Esetükben is hasonló feltételek vannak: elbocsátás nincs, de bérfizetés van. 

„Mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van. Addig kell kibírni. De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett honfitársainkra, az idősekre és a betegekre. Vigyázzunk egymásra. Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog” – zárta bejelentéseit a kormányfő.