Lenne dolga reggel ötig az utcán?

DBZOL20151211008
2020.11.10. 14:00

Az Index szerkesztősége összegyűjtötte azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyek megváltoznak eddigi szokásainkhoz képest. A kérdések ahelyett, hogy fogynának: sokasodnak. Ön is gyarapítaná ezek sorát? Ne habozzon megírni nekünk az ugyelet@index.inda.hu e-mail-címre. 

Jöjjön újabb 5+1 kínzó kérdés, amely a tanácstalanságunkat eloszlatja.

1. A kutyatartók mit tehetnek este 20.00 és hajnali 5.00 óra között, ha az eb a kert nélküli lakásban nem bírja a szükségleteit visszatartani?

Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a kormány részére tett, mintegy másfél millió kutyatartó képviseletében megfogalmazott javaslatot, hogy a kutyás gazdik időkorlátozás nélkül tudjanak sétálni este nyolc óra után is. A szigorítás az esetükben annyit jelent, hogy a sétáltatást kizárólag a lakóhelyük 500 méteres körzetén belül tehetik meg. Egy érdekesség: tavasszal az olaszországi Bergamóban előfordult több olyan eset is, hogy egy-egy társasházban a lakók felosztották maguk közt a kutyasétáltatás idejét, és az ebek egész nap az utcán lehettek „váltott gazdival″.

2. Az a munkavállaló, aki este 20.00 után fejezi be a munkáját, hogyan igazolja, hogy munkából tart hazafelé?

Érdemes még ma munkáltatói igazolást kérni, ez legyen kéznél, hogy rendőri felszólításra bármikor meg tudja mutatni.

3. Büntethet a rendőr, ha a lakcímkártya nélkül siet haza valaki?

A kijárási korlátozás előtt is szükséges volt, hogy mindenkinél legyen személyazonosításra szolgáló okmány. Ha lakcímkártya véletlenül otthon maradt, a központi nyilvántartóból az adatokat lekérhetik. Ha eddig nem volt rutin, hogy magánál tartja ezt az okiratot, ezután építse be a mindennapjaiba a nyugalom érdekében.

4. Futhatok este 8 után az utcán edzés jelleggel?

Bár a rendelet még nem jelent meg, a tavaszi, első hullám idején az országos tisztifőorvos engedte és kifejezetten javasolta a szabadtéri testedzést. 

5. Várjunk csak: akkor ezt most kijárási tilalom vagy csak egy egyszerű korlátozás?

Ez csak korlátozás, mert a tilalom azt jelenti, hogy az állampolgárok semmilyen formában nem hagyhatják el otthonukat, legfeljebb, ha életük és egészségük veszélyben van. A holnap életbe lépő szabályozás viszont engedi az otthonok munkavégzés céljából történő elhagyását.

5+1. Taxival lehet utazni este 20 óra után?

Igen. Több taxitársaság is ugyanúgy az utasok rendelkezésére áll. Rendőri ellenőrzés esetén az utasnak viszont igazolnia kell, hogy milyen jogcímen tartózkodik az utcán.

Összegzésül: fontos, hogy ne a kiskapukat keresse, a legnagyobb biztonságot az adhatja, ha a kellő dokumentumokkal felvértezve vállalkozik helyváltoztatásra.

Ha maradt önben kérdés: ugyelet@index.inda.hu. Írjon még ma!

(Borítókép: A Duna korzó ködben 2015. december 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI; Címlapkép:  Valery Hache / AFP)