Mennyit keresnek a polgármesterek?

GettyImages-539266826
2020.12.04. 13:20
A több milliós nettók birodalma csupán legenda, de persze csak a hivatalos bevételeket vizsgálhatjuk.

Sorozatunk első részében az önkormányzati képviselők fizetését néztük meg, ahol is nagy a szórás. Településenként/kerületenként változhat, hogy mennyit visznek haza, egységes szabályozás ugyanis nincsen rájuk, helyi rendeletekkel állapítják meg a képviselői tiszteletdíjat. Más a helyzet a főpolgármesteri, a polgármesteri és az alpolgármesteri illetményekkel, amelyek viszont már

egységesen vannak szabályozva

a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben.

Esetükben már nagyobb pénzekről lehet beszélni, mint az önkormányzati képviselőknél, azonban a felelőssége is nagyobb egy városvezetőnek. A 71. § tartalmazza a főpolgármester, a polgármesterek, illetve a megyei önkormányzatok közgyűlési elnökeinek díjazását, költségtérítését.

A főpolgármester megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege bruttó 1 296 300 forint.

A főpolgármester havonta az illetményének 15 százalékában meghatározott költségtérítést, valamint a minisztert jogszabály alapján megillető egyéb juttatásokat is kaphat.

  • A megyei jogú városok (például Eger, Hódmezővásárhely, Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Szombathely) és a budapesti kerületi önkormányzatok polgármesterei havonta bruttó 997 200 forintra jogosultak.
  • A megyei önkormányzat közgyűlési elnökei ennek az összegnek a 90 százalékát kapják, vagyis havonta bruttó 897 480 forintot.

Lakosságszámtól függ a fizetés

A polgármesterek illetményét szintén a megyei jogú városok és a budapesti önkormányzatok polgármestereinek díjazásából kell számolni, az alábbi képletek szerint:. 

  • az 500 fő és az alatti lakosságszámú települések polgármesterének 30 százaléknyi a havi fizetése: bruttó 299 160 forint,
  • 40 százalék az 501–1500 fő lakosságszámú települések polgármestereinek havi fizetése, azaz bruttó 398 880 forint,
  • 50 százaléknyi az 1501–2000 fő lakosságszámú települések polgármestereinek havi fizetése, tehát bruttó 498 600 forint,
  • 55 százalék a 2001–5000 fő lakosságszámú település polgármesterének havi fizetése, vagyis bruttó 548 460 forint,
  • 60 százaléknyi az 5001–10000 fő lakosságszámú települések polgármestereinek a havi fizetése: bruttó 598 320 forint,
  • 70 százalékot kapnak havonta a 10 001–30000 fő lakosságszámú települések polgármesterei, ami bruttó 698 040 forintot jelent,
  • és 80 százalékra jogosult a 30000 fő lakosságszám feletti település polgármestere, aki így bruttó 797 760 forintot vihet haza.

A társadalmi megbízatású polgármester havonta a polgármesteri illetmény felét kapja, melynek egészéről vagy meghatározott részéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat.

A főállású polgármester, a társadalmi megbízatású polgármester, a megyei önkormányzat közgyűlési elnöke havonta az illetményének, tiszteletdíjának 15 százalékában meghatározott összegű költségtérítésre is jogosult mindemellett.

Az alpolgármesterek a képviselők jóindulatától is függenek

Külön paragrafus – 80. § – állapítja meg a főpolgármester-helyettesek, az alpolgármesterek, a megyei önkormányzatok közgyűlési alelnökeinek díjazását. Itt már lehetnek különbségek, mivel fizetésük

a főpolgármester, a polgármester, a megyei közgyűlési elnök illetményének 70-90%-a közötti összegben a képviselő-testület állapítja meg.

A 10000 fő vagy az alatti települések alpolgármesteri illetményét a képviselő-testület állapítja meg úgy, hogy az nem haladhatja meg a polgármesteri illetmény 90 százalékát.

A nem főállású, azaz társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját a képviselő-testület állapítja meg. Az összeg nem haladhatja meg a társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíjának 90 százalékát.

A társadalmi megbízatású alpolgármester a tiszteletdíja egészéről vagy meghatározott részéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával le is mondhat.

A főpolgármester-helyettes, a főállású alpolgármester, a társadalmi megbízatású alpolgármester, a megyei közgyűlési alelnök havonta az illetményének, tiszteletdíjának 15 százalékában meghatározott összegű költségtérítésre is jogosult még.

Az önkormányzati törvény arra is kitér, hogy egy képviselő-testület alakuló vagy azt követő ülésén állapítják meg a polgármester és az alpolgármesterek illetményét. Mivel ezek közérdekű adatok, az üléseket nyilvánosan kell tárgyalni.

Borítókép: Getty Images Hungary / Arterra