Orbán Viktor: Változatlan formában fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

2020.12.19. 13:19

Változatlan formában fél évvel, 2021. július elsejéig meghosszabbítjuk a lakossági és a vállalati hitelmoratóriumot – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket, miután hangsúlyozta, hogy a kormánynak minden élet és munkahely számít. Beszélt arról is, hogy a vírus támadásával szemben az orvosok, az ápolók és a kórházak jól állják a sarat. Megismételte, hogy a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra. 

A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, így csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is folytatná a törlesztést 

– közölte a kormányfő. 

A járványügyi intézkedés miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztjük a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is – ismertette a kormányfő. 

A kis- és középvállalkozások, továbbá az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik. 

Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek

– indokolta a döntést Orbán Viktor. 

A 25 ezer fő alatti települések pénzügyi támogatást kapnak a kormányfő szerint, míg a nagyobb önkormányzatok helyzetét egyenként tekintik át. 

A negyedik intézkedés a gyermeket nevelő és váró családoknak szól. A kormányfő ugyanis egy

hatmillió forintos, kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitelt jelentett be. 

Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét – tette hozzá Orbán Viktor. Szavai szerint jó okkal bízhatunk abban, hogy nemcsak honfitársaink tízezreinek életét, hanem sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni a most bejelentett döntésekkel. 

Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog – zárta rövid Facebook-videóját Orbán Viktor.