Szlávik János már oltja kollégáit a Dél-pesti Centrumkórházban

D KOS20201226035
2020.12.26. 12:40

Reggel 9-kor érkezett meg az első oltóanyag-szállítmány a Dél-pesti Centrumkórházba, ahol Szlávik János infektológus főorvos már beoltotta első kollégáját a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyaggal. Kertész Adrienne, a kórház osztályvezető főorvosa kapta meg Magyarországon az első oltást.

Az oltások megkezdése után a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója azt mondta, hogy

a vakcina biztonságos, hiszen már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény. 

Vályi-Nagy István örömét fejezte ki, hogy a 125 éves, eredetileg is fertőzőkórháznak épült Szent László kórházban – amely a koronavírus-járványban „elsővonalas” intézmény volt, ahol a fertőzötteket ellátták – kezdték meg az oltások beadását Magyarországon.  Úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt.

A vakcina beadása előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15–30 perces megfigyelés következik.A Dél-pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe.    

A főigazgató elmondta:

első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják,

utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Ezt egyébként megerősítette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. 

Vályi-Nagy István hangsúlyozta: az oltás veszélytelen; beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is –, hogy oltassa be magát.

Már ma kap még további négy kórház a vakcinából

A katasztrófavédelem szállítja a koronavírus elleni vakcinát a Dél-pesti Centrumkórházból a többi budapesti és vidéki oltópontra. Ezt Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója mondta, aki szerint a budapesti és a vidéki szállítmányok már szombat délelőtt elindultak a Dél-pesti Centrumkórházból.

A Pfizer–BioNTech COMIRNATY elnevezésű oltóanyagából elsőként a Dél-pesti Centrumkórház kapott, ezután a többi vakcinát az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába vitték.

(Borítókép: Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és BioNTech által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)