Orbán Viktor: Szja-mentességgel támogatjuk a fiatalokat 2022-től

2021.01.15. 07:48 Módosítva: 2021.01.15. 12:40
  • Nyár vége, ősz, amikor annyi embert be tudnak oltani, hogy a korlátozásokat feloldhatják.
  • „Kínai vakcina van, ezek a csatornák meg vannak nyitva!”
  • Az oltási kedv folyamatosan nő.
  • Amint lesz vakcina, minden regisztrált kap értesítést az oltás időpontjáról, előtte nem.
  • A napi adatokat ismertette a miniszterelnök: „111 honfitársunk halt meg, ezek mindig szomorú hírek, 1513 ember fertőződött meg és 4717 gyógyult meg.”
  • „Ne Brüsszellel foglalkozzunk, most másra kell tartalékolni az energiánkat.”
  • A magyar válságkezelés a munkahelyek megtartására összpontosít.
  • „Beruházások kellenek!”
  • A kormány azt szeretné, hogy 2022-től a 25 évnél fiatalabbak teljes szja-mentességet kapjanak. 

105 ezer 728 embert oltottak be idáig, „az oltókapacitásunk jóval nagyobb, mint amennyi vakcinánk van., nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy nem tud többet oltani, hanem mert nincsen elég vakcinánk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Jól látható, hogy Nagy-Britannia beoltotta a lakosság négy százalékát, az uniós átlag meg 1 százalék alatt. „Ez felveti a kérdést, hogy az unió vezetőiként jó döntést hoztunk-e. Szerintem baj idején, amikor válság van, meg pandémia, a felelősség kérdését későbbre kell halasztani.”

Mint mondta, ahelyett, hogy mutogatnánk Brüsszelre, szerezzünk vakcinát.

Kínai vakcina van, ezek a csatornák meg vannak nyitva, ehhez csak az kell, hogy a magyarországi egészségügyi hatóságok pozitív választ adjanak – mutatott rá a kormányfő. Az egészségügyi dolgozókat követően megkezdődik az oltási terv harmadik kategóriájába tartozó 1,7 millió idős ember oltása is és ennyi kínai vakcina lenne is” – szólt a miniszterelnök. A harmadik kategóriáról azt szükséges tudni, hogy oda tartoznak a hatvan év fölötti, a fertőzés szempontjából három legveszélyeztetettebb csoportba tartozó krónikus betegeket jelenti. 

„A mai operatív törzs ülésén feltettem azt a kérdést, hogy mit is vizsgálunk? Az ülésen egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata az oltásnak, mint annak, hogy még várunk. Az operatív törzs ülésén elhangzott: Nincs ilyen kockázat! Mégis van ugyanakkor egy protokoll, meghal minden nap 100-110 ember. Itt van többmilliónyi kínai vakcina, amit az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a papír” – fejtette ki. 

A miniszterelnök ismertette a műsorban a pénteki koronavírus-adatokat:

111 honfitársunk halt meg, ezek mindig szomorú hírek, 1513 ember fertőződött meg és 4717 gyógyult meg.

Az oltási kedv folyamatosan nő – mondta. 

Vannak olyan miniszterek, akiknek fontosabb az emberek élete, mint hogy megfeleljenek Brüsszel elvárásainak, és úgy járjanak el, ahogy onnan diktálnak – közölte az interjúban. 

Orbán Viktor határozottan visszautasította a görög uniós biztos azon véleményét, hogy az EU-tagállamok nem tárgyalhatnak a saját szakállukra vakcinákról, hiszen „meghal mindennap körülbelül száz magyar ember, nekem egy görög biztos ne mondja meg, hogy mit csináljak”.

Teljes adómentesség

Orbán Viktor bejelentette: a kormány azt szeretné, hogy 2022-től a 25 évnél fiatalabbak teljes szja-mentességet kapjanak. Ez körülbelül 130-150 milliárd forintot jelent a költségvetésből – mutatott rá a kormányfő a rádióban. A részletek kidolgozásával Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg a kormány. 

Szóba került az ipari termelés is az interjúban. Mint tudható: novemberben már növekedés volt, és az építőipar is kezd magára találni.

„Ez munkaalapú gazdaság, az emberek dolgozni akarnak, és tisztességes bért a munkájukért. Van még energia a magyar gazdaságban. És egyre jobbak a vállalkozóink is; ők a munkaadók. Harminc éve kezdődött, hogy negyven éve gyakorlatban lévő nyugati vállalkozókkal felvegyék a versenyt. Ez a másik lába a teljesítménynek. A harmadik, hogy kell egy olyan környezet, amelyben megéri dolgozni; az adókat csökkenteni kell. Ezért választottam, választottunk egy teljesen más válságkezelést, mint a nyugati országok, közben figyelem, hogy mit csinálnak. Előzni akarunk a kanyarban” – fogalmazott.