Egymást segítve küzd a Nébih és a rendőrség az állatkínzás és az állatkínzók ellen

2021.01.15. 13:36

Az állatkínzások és állatviadalok felderítése, valamint visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ (ROKK) – adta hírül a Nébih a weblapján

A hivatal beszámol róla, hogy a két szervezet több éve dolgozik együtt, ám ezt most már hivatalosan is megerősítették egy dokumentummal, amit Oravecz Márton, a Nébih elnöke és Dsupin Ottó rendőr dandártábornok, a ROKK igazgatója írt alá. A híradásban kiemelik, hogy a Nébih és a ROKK egyaránt kiemelt fontosságúnak tartja

az állatkínzások számának jelentős csökkentését, illetve az illegális kutyaviadalok felszámolását.

A két szervezet eredményes együttműködését több korábbi ügy bizonyítja, melyek során illegális kutyaviadalokat derítettek fel vagy akadályoztak meg. 

Kapcsolódó
18+

Kutyaviadal szervezőire csaptak le

Legalább ötven kutyát mentettek meg a további szenvedésektől.

Az együttműködés részeként az állatvédelem felügyeletét ellátó, valamint a kiemelt ellenőrzésekben részt vevő

Nébih-szakemberek a jövőben közreműködnek majd a ROKK által szervezett képzések, továbbképzések, vizsgáztatások és minősítések végrehajtásában.

A ROKK munkatársai pedig részt vesznek a Nébih által foglalkoztatott kutyavezetők kiképzésében és továbbképzésében, a már kiképzett szolgálati kutyák továbbképzésében, éves minősítésében, valamint a kiképzésre szánt kutyák kiválasztását szakmai tanácsaikkal segítik. 

A megállapodás mellett a Nébih huszonöt darab mobil kennellel is hozzájárult ahhoz, hogy az ellenőrzéseknél 

lefoglalt állatokat az állatvédelmi szempontokat szem előtt tartó, azoknak maximálisan megfelelő körülmények között helyezhessék el a ROKK kiképzőközpontjában.

A most aláírt megállapodással a hosszú évekre visszanyúló közös munka nyert hivatalosan formát, melytől azt remélik, hogy ezáltal még sikeresebben vehetik fel a harcot az illegális kutyaviadalok szervezőivel és a háziállatokkal méltatlanul bánó állatkínzókkal. 

Kapcsolódó

Szörnyű körülmények: láncra vert staffordshire terrier és zsákba tett tetem

A drogbirtoklásért körözött személynél állatviadalokon használt kutyákat találtak az egyenruhások.