Az ellenzék nekiment a kínai vakcina miatt a kormánynak

2021.01.18. 14:09

Míg 2020 egyértelműen a koronavírus és a járványkezelés éve volt, addig 2021-ben a vakcináké lesz a főszerep. A legtöbb vita azon van, hogy melyik vakcina hatékonyabb, biztonságosabb, ugyanakkor Magyarországon – több más országhoz hasonlóan – még egyik oltóanyagból sem áll rendelkezésre a lakosság beoltásához szükséges mennyiség. A vakcinakérdést vagy vakcinadilemmát a politika is napi szinten figyelemmel kíséri, illetve befolyásolja. A kínai vakcina különösen megmozgatta és megosztotta a közéletet. Összegyűjtöttük az ellenzéki pártok reakcióit.

Jobbik: átláthatatlan a kínai vakcina fejlesztése

A Jobbik szerint Orbán Viktor „felelőtlen, és a magyar társadalmat mintegy megzsaroló kijelentést” tett, amikor arról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy a kínai vakcinán múlik, mikor oldhatják fel a járványügyi korlátozásokat.

Az ellenzéki párt azt is írta, Orbán Viktor

számára láthatólag másodrendű kérdés, hogy biztonságosak-e a kínai vagy orosz vakcinák.

A miniszterelnök „elfelejtett szót ejteni” arról, hogy az oroszhoz hasonlóan azért nincs a kínai vakcinának engedélye, mert

teljesen átláthatatlan ugyanis a fejlesztése, a tesztelése pedig szöges ellentétben áll a nyugaton elfogadott szigorú szakmai sztenderdekkel

– olvasható a Jobbik hivatalos Facebook-oldalán. Az ellenzéki párt szerint a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy mivel oltsák be őket.

Hogy Orbán is értse: az oltás nem félkezes ulti. A mai kínai vakcinával kapcsolatos felelőtlen, és a magyar társadalmat...

Közzétette: Jobbik Magyarországért Mozgalom – 2021. január 17., vasárnap

MSZP: a kormány adja ki a vakcinaszerződéseket

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát. A szocialista politikus szerint a kormány „hazudik”, amikor arról beszél, hogy az Európai Unió a felelős azért, mert lassú az uniós vakcinabeszerzés és -szállítás.

Online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István azt hangsúlyozta, a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel.

Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt

– tette hozzá a szocialista politikus.

❌ Ujhelyi kikéri a kormánytól a vakcina-szerződéseket ❌ ❎ Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni Ujhelyi...

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2021. január 16., szombat

LMP: közbizalomra van szükség

Az LMP is elégedetlen a vakcinabeszerzéssel, de azt is kifogásolják, hogy Orbán Viktor több kijelentésével

komoly nyomást tett a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinákat is engedélyeztető hatóságokra.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke határozottan oltáspártinak nevezte pártját, azonban úgy látják, ahhoz, hogy mindenki biztonságosan be tudja oltatni magát, megfelelő vakcinákra és közbizalomra van szükség. Az ellenzéki párt azt is szeretné, ha a kormány nyilvánossá tenné, hol tart jelenleg az oltási program.

DK: káros a kínaivakcina-kampány

A Demokratikus Koalíció a legaktívabb a kínai vakcina témájában, az ellenzéki párt jelezte: petíciót indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet előzőleg nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon. Ez nemcsak felelőtlen és veszélyes, de az lesz a vége, hogy még kevesebben oltatják be magukat

– közölte Varga Zoltán országgyűlési képviselő, a DK-frakció szóvivője.

Az ellenzéki párt egyébként oltáspárti politikai közösségként definiálja magát, és azt követeli, hogy

a kormány fejezze be az oltási hajlandóságra káros kínaivakcina-kampányt.

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán azt írta:

Jogod van megválasztani a vakcinát. Jól teszed, ha csak olyan vakcinát használsz, amit engedélyeztek az EU-ban.

Oltassátok be magatokat! Ma ez a legfontosabb ügy. Hallom hangját azoknak, akik nem akarják beoltani magukat. Hallom...

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2021. január 16., szombat

A DK álláspontja az, hogy csak olyan vakcinával szabadna oltani, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett. Arra szólították fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), hogy ne engedjen a kormány „sanda politikai nyomásának” a kínai vakcina engedélyeztetése során.

Párbeszéd: hazárdjáték a kínai vakcina alkalmazása

Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő, a Párbeszéd uniós tanácsadója szerint egy minden lehetséges kockázatra kiterjedő alapos engedélyeztetés nélkül „hazárdjáték” a koronavírus elleni kínai vakcina tömeges magyarországi alkalmazása.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy több bizonytalanság is övezi a „rendkívül régi technológiát használó” kínai vakcinát, ezért az alkalmazása előtt választ kellene kapni a következő kérdésekre:

  • A Sinopharm vezetői miért távoztak a közelmúltban?
  • A társaság miért nem kér uniós engedélyeztetési eljárást?
  • Miért nem nyilvánosak a készítmény tömeges tesztelésre vonatkozó adatai?

A kínai oltóanyag rapid engedlyezése számos kockázatot hoz magával. A Párbeszéd szerint nem kerülhet sor az...

Közzétette: Jávor Benedek – 2021. január 17., vasárnap

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke a Facebook-oldalán azt írta,

lehet egy Kínában vagy akár Oroszországban gyártott vakcina is hatékony és biztonságos, ám ezt inkább ne politikusok sugallják, hanem független szakértők ítéljék meg Magyarországon és nemzetközi közösségünkben, az Európai Unióban.

Momentum: előbb a kormánytagokat oltsák be

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint nem azzal van a gond, hogy egy vakcina kínai vagy orosz gyártású,

hanem azzal, hogy ezek a vakcinák a nyugati cégek vakcináihoz képest jóval átláthatatlanabb módon készültek, és még a megfelelő európai hatóságok engedélyét sem kapták meg.

A Momentum elnöke hozzátette: ez veszélyes, és a védőoltásokba vetett általános bizalmat is rombolja, hogy

a magyar miniszterelnök – csak azért, hogy baráti diplomáciai üzenetet küldjön keleti diktatúráknak – a kínai és orosz vakcinák mellett kampányol, az Európai Unió teljes ignorálásával.

Fekete-Győr András ugyanakkor megjegyezte: ha azonban tényleg bíznak a kínai vakcinában a kormánytagok, akkor ők oltassák be először magukat, és bizonyítsák be, hogy nekik ugyanolyan jó a még nem engedélyezett kínai, mint a már engedélyezett nyugati védőoltás.

KÍNAI VAKCINA: ELŐBB A KORMÁNYTAGOKAT OLTSÁK BE! Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában nyíltan beszélt arról, hogy...

Közzétette: Fekete-Győr András – 2021. január 18., hétfő