Válaszokat vár az Orvosi Kamara, mert nyakukon a határidő

2021.01.25. 14:50

Már alig egy hónap van csak hátra március 1-ig, amikor megszűnnek az eddigi egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok, és helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új,egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe.A törvény értelmében azonban a leendő munkavállalóknak legkésőbb 30 nappal a szerződés életbe lépése előtt meg kellene ismerniük annak minden részletét, viszont erre már alig néhány nap maradt.

Mivel az elmúlt évtizedekben a közalkalmazotti bértábla orvosokra vonatkozó része nagyon alacsony összegeket tartalmazott, ezért az intézmények a dolgozók megtartása érdekében kénytelenek voltak olyan kiegészítő díjazásokat alkalmazni, mint például a hiányszakma-ösztöndíjak, pótlékok, magasra emelt ügyeleti és túlóradíjak.

Az utóbbi napokban a különböző intézményvezetőktől a dolgozók olyan leveleket kaptak, amelyekből kiderült, hogy az eddigi munkahelyi pótlékokat, hosszas harcokkal, szervezéssel, akár nyomásgyakorlással elért különalkukat 2021. január elsejétől visszavonják . Ez, mondjuk, érthető, hiszen a megemelt alapbérrel ezek részben okafogyottá válnak. Másfelől viszont az egységes emelés nem tünteti el a különböző terhelésű területek közötti különbséget.

Az ügyeletek és túlórák díjainak megállapítását az új törvény az Országos Kórházi Főigazgatósághoz delegálta,

ott viszont ezekről a kérdésekről eddig még nem nyilatkoztak. A bértábla engedélyezi a pozitív irányba történő 20 százalékos eltérést a dolgozók és a munkahelyek közötti differenciálásra. A probléma az, hogy az odaítélés szempontjait a törvény nem határozza meg, azok igen szubjektívek lehetnek.

Márciustól engedélykötelesek lesznek a másod- és harmadállások, az engedélyezés feltételei viszont mindmáig nem tisztázottak. Az új törvény szerint 21 nap lesz az évi szabadság mennyisége, ami jóval kevesebb, mint a többi közalkalmazotté.

Ezek és más tisztázatlan kérdések miatt a Magyar Orvosi Kamara levelet írt az országos kórház-főigazgatónak, amelyben a kollégáktól a MOK-hoz érkezett észrevételek alapján öt területre kiterjedő kérdéskör megválaszolását kérték.