Nyitni vagy nem nyitni? – itt az Index szavazása!

2021.02.18. 14:29 Módosítva: 2021.02.19. 07:32

Szerdán elindult a nemzeti konzultáció az újranyitásról. Miután az erre létrehozott oldalon  alapvető adatainkat szépen sorban megadjuk, már mehetünk is tovább a hozzánk intézett hét kérdésre. Ezekkel már foglalkoztunk ebben a cikkünkben, most arra vagyunk nagyon kíváncsiak, hogy az Index olvasói mit gondolnak az újranyitásról, ezért az alábbiakban szavazást indítunk. 

Nem szerettük volna túlbonyolítani, és nem is tettük: név, lakcím és e-mail nem kell, sőt, a kormánnyal ellentétben mi ahhoz sem kérünk hozzájárulást, hogy a későbbiekben kapcsolatba lépjünk az olvasóval,

feltesszük viszont a konzultációs kérdőívben szereplővel megegyező hét kérdést, és megadunk két lehetséges választ. kifejtős rész nincs.

Mi szeretjük a szavazásokat, hiszen abból sok-sok dolog kiderül, érdekes anyagok/cikkek/írások születhetnek az eredményekről, egyszóval hasznos adathalmaz. Úgy látjuk, hogy az olvasó is hasonló véleményen van: elég csak az adatlopásos cikkbe betett voksolást megnézni, ha gondolják, olvassák el. 

Így lesz ez most is, az eredmények alapján megírjuk, hogy mit gondolt az Index olvasója. Nyitni, vagy nem nyitni? – lássuk:

1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. 

Mit gondol erről?

  • 29379
    Nem szabad elkapkodni, a fokozatos nyitás célravezető
  • 9001
    Ha vége a járványnak, egyszerre nyisson ki minden

2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. 

Ön mit gondol erről?

  • 23318
    Nem támogatom, ez csak további feszültséget szül az emberekben
  • 14237
    Nagyon helyes, tegyék csak lehetővé, hogy az igazolvánnyal rendelkezők végre szabadabban éljenek

3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. 

Ön egyetért ezzel?

  • 26033
    Igen, egyetértek. Eleve nem értettem, hogy mi szükség van a kijárási tilalomra
  • 10278
    Vannak most fontosabb dolgok is mint a kijárási tilalom, azzal foglalkozzanak

4. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. 

Ön egyetért ezzel?

  • 29043
    Egyetértek, jó lenne végre beülni egy jót enni, meginni egy sört. A vendéglátósok, szállodások helyzetéről nem is beszélve
  • 6062
    Nem értek egyet vele

5. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (például uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. 

Ön egyetért ezzel?

  • 23638
    Egyetértek, fontos a sport, már hiányzik a mozgás és egy jó úszásnak is örülnék
  • 10558
    Nem értek egyet, a kültéri kondiparkokban eddig is tudott edzeni, aki akart

6. Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. 

Ön mit gondol?

  • 18272
    Nem tartom jó ötletnek
  • 13882
    Azt, amit a korábbi kérdésnél is megválaszoltam, hogy akinek van védettségi igazolványa, az mozoghasson szabadabban, járjon koncertekre, kulturális eseményekre, meccsekre

7. Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Ön egyetért ezzel?

  • 22204
    Igen, egyetértek
  • 8696
    Mindenki maradjon otthon, ameddig a járvány tart