Karácsony Gergely örül, hogy Budapest fogadja Ferenc pápát

2021.03.08. 17:03

Öröm és megtiszteltetés, hogy szeptemberben Budapesten fogadhatjuk Ferenc pápát − írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán. Hozzátette: Erdő Péter bíboros kezdeményezésére ő is levélben hívta meg Ferenc pápát a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Manapság talán Ferenc pápától lehet és érdemes a legtöbbet tanulni. Nemcsak hitről, emberségről, de a klímavédelem és a környezetvédelem terén is az egyik legprogresszívebb programot fogalmazta meg korábbi enciklikájában

− írta a főpolgármester, aki szerint a pápa a „legjobb politikáról” is figyelemre méltó, akár iránymutatásnak is beillő gondolatokat írt. Karácsony Gergely szerint Ferenc pápa a populizmussal szemben a popularizmust javasolja, ugyanis ez mindenki számára

lehetőséget biztosít, hogy saját képességét fejlessze, az emberi méltóságra összpontosít, amelyet nem rendel alá pénzügyi szempontoknak, és védelmezi a munkát mint a társadalmi élet legfontosabb dimenzióját.

A főpolgármester így jellemezte a pápát:

Az állandó megosztottság, a háborús retorika helyett az együttműködésben, partnerségben hisz. Nagyon közel állnak hozzám ezek a gondolatok is. Nagy tisztelettel várjuk Budapestre Ferenc pápát.