Ujhelyi István: helye van Budapesten a Fudan egyetemnek és a CEU-nak is

2021.04.16. 12:55

Örül neki, hogy a Fudan egyetem Budapestet választja bázisául, és természetesnek tartja, hogy az együttműködés keretében az egyetemnek telket ajánlottak fel – mondta a Magyar Nemzetnek Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő.

A politikus, aki a Kínai Népköztársasággal fenntartott kapcsolatokért felelős uniós küldöttség tagja, elmondta:

a Fudan egyetem Magyarországra hívása nem új keletű ötlet, 2011-ben az országgyűlés alelnökeként magam is meghívtam az egyetem vezetését, akikkel a parlament épületében tárgyaltunk erről.

Ujhelyi István hozzátette:

természetesnek tartom, hogy az együttműködés keretében a Fudannak telket ajánlottak fel, ezt kormányon én is megtenném.

A politikus azonban a beruházás körülményeit aggályosnak tartja. A véleménye szerint „irdatlan nagy hitelt” érthetetlennek nevezte, így azt ellenzi. Abban igazat adott Karácsony Gergelynek, hogy a Fudan campusa nem szoríthatja ki a magyar diákok városának egyetlen tervezett elemét sem. Megjegyezte azt is, hogy szerinte Budapesten egyszerre kell helye legyen a Fudan mellett a CEU-nak is.

Mint azt megírtuk, a sanghaji egyetem első, Kínán kívüli campusa már 2024-ben megnyílhat Budapesten. Amíg az új szervezet létrejön, azaz a következő négy évben, a Fudan–Corvinus együttműködés mintájára a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel is létrehozzák a Double Degree kettős diplomát adó programokat.

A kínai egyetem Magyarországi leányintézményének alapítása számos kritikát váltott ki ellenzéki körökben. Stummer János, a parlament illetékes szakbizottságának elnöke nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az egyetem megjelenését, majd Budapest önkormányzata fejezte ki nemtetszését azért, hogy az épületkomplexumot a tervezett, a Déli Városkapu Fejlesztési Program keretében megvalósuló Diákváros helyén kívánják felépíteni.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az Indexen megjelent cikkében cáfolta a vádakat, és kijelentette, hogy mind a Fudan egyetem, mind pedig a Diákváros meg fog épülni, és a két beruházás nem zárja ki egymást.