Gulyás Gergely: Pénteken meglehet a 4 millió beoltott

Hamarosan újabb könnyítések jöhetnek

Vége
Screen Shot 2021-04-29 at 11.07.47.png
2021.04.29. 12:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Szentkirályi Alexandra szóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatója.

  • Ma már online is lehet oltásra időpontot egyeztetni, és két különböző oltóanyag közül lehet választani. Akinek viszont nem felel meg a felkínált vakcina, akkor annak addig kell várnia az oltásra, amíg az általa preferált oltóanyag be nem érkezik az országba – mondta Gulyás Gergely.

  • A miniszter megismételte, amit az előző héten már mondott, hogy Magyarországon minden egyes beérkezett vakcinát a szakhatóságok ellenőriznek. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor szétosztható az oltóanyag. Ha az ellenőrzéssel gyorsan végeznek, akkor hamarabb eljutnak az oltópontokra a vakcinák.

  • Magyarországról Csehországba utazni legfeljebb más államok érintésével lehetséges – válaszolt a budapesti orosz kémeket és a csehországi robbantást érintő kérdésre Gulyás Gergely. Leszögezte, hogy a magyar titkosszolgálatok a nemzeti érdeket kötelesek védeni mindenkivel szemben, aki Magyarország területén hírszerzési tevékenységet végez.

  • Május elsejétől a Magyarországon élő külföldi állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra.

  • A szakmai szervezetekkel egyeztetve maradtunk abban, hogy idén is marad a kizárólag írásbeli érettségi, hasonlóan a tavalyi járványhelyzethez.

  • Gulyás Gergely szerint augusztustól bármit lehet. Az előválasztás menetrendjéről itt írtunk.

  • Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos tájékoztató oldalán az az információ szerepel, hogy az Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire érkező külföldi szurkolóknak elegendő a negatív PCR-teszt, hogy bejussanak egy-egy mérkőzésre a Puskás Arénába. A magyar szurkolóktól viszont nem fogadják el a negatív tesztet, nekik csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a stadionba. Miért a kettős mérce? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter szerint nem kettős mércéről van szó, különböző a magyarok és a nem magyarok helyzete. Más európai országokban nem haladnak ilyen jól az oltással, és azokon kérhetjük számon ezt, akiknek lehetőségük van beoltatni magukat. Hazánkban az első budapesti Eb-meccsig minden regisztrált megkapja a vakcinát, de ez Nyugat-Európában nincs így, különböző helyzetekre különböző válaszokat kell adni.

  • Az oltásra regisztráltak száma még nem érte el az 5 milliót. Ha a regisztráció lassul, akkor kevesebb lesz az oltások száma, és ebből következik, hogy később fogjuk elérni az 5 millió beoltottat, de időpontot nem mondott a miniszter.

  • Gulyás Gergely nem érzi úgy, hogy a rendőrségen bármit lenne okuk számonkérni. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, lehet, hogy volt néhány olyan jelenet, ami a szabályoknak nem felelt meg, de talán az sem lett volna helyes, ha ebben az esetben mindenkit pénzbírsággal sújtanak. Arra kérik az embereket, hogy tartsák be a szabályokat.

  • Nem akarta minősíteni a józsefvárosi fejlesztéseket Gulyás Gergely. Arra a felvetésre reagált, hogy a helyi tiltakozások ellenére mégis megkezdte működését egy drogproblémákkal küzdőket segítő intézmény. 

  • Gulyás Gergely szerint minden rosszban van valami jó, a járványhelyzet miatt lezárt határokkal a migráció is megállt. Ez addig tart, amíg a határok zárva vannak, utána a politikai álláspontok érvényre jutásától függ, hogy folytatódik-e a migrációs hullám – mondja a miniszter. A kormány ragaszkodik az eddigi álláspontjához, a baloldalt, különösen a DK-t a migráció támogatójának tartja.

  • Az operatív törzs dolgoz ki egy vakcinagazdálkodási tervet, amelyet majd nyilvánosságra hoznak. A bizonytalanság ott van, hogy mennyi ideig áll fenn a védettség az oltást követően. Most az látszik, hogy jelenleg nemcsak 6, de 8-9 hónapig is védenek a vakcinák. Úgy kell gazdálkodni, hogy ha ezek a határidők lejárnak, megszűnik a védettség, akkor is legyen elég vakcina az országban, és újra lehessen oltani mindenkit. Ha az uniós szállítmányokat nézzük, akkor marad bőven vakcina Magyarországon az év második felében, a jövő év elején.

  • Az egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhatnak újra teljesen az európai utazások, de az biztos, hogy négymillió oltott után karanténkötelezettség nélkül lehet hazajönni Magyarországra a védetteknek.

  • A miniszter megerősítette, hogy közzétesszik a Fudan Egyetemmel kötött megállapodást – magyar és kínai nyelven. A jövőben a kínai és a magyar állam egy közösen működtetett alapítványt hoz létre, és ebben a magyar állami felügyelet biztosított lesz.

  • Gulyás Gergely leszögezte, hogy a visegrádi országok miniszterelnökei közösen állapodtak meg, ami valamennyiük számára megfelelő, és a szövegben egyértelmű szolidaritásunkat fejezzük ki Csehországgal az orosz–cseh ügyben. A diplomáciai tárgyalásokon mindenki hozzátesz, illetve elvesz a nyilatkozatokból.

  • Gulyás Gergely az oltástáblázat körül kialakult vitáról elmondta, hogy ők nem állapítottak meg ebben sorrendet, abban viszont igaza van Karikó Katalinnak, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, és ezzel is kezdték az egész kampányt. Az értékelő véleményükben egyik oltóanyagot sem minősítették, hanem azt a következtetést vonták le, hogy valamennyi ellenőrzött vakcina hatékony és biztonságos. A miniszter egyébként korábban a Szputnyikot nevezte a legjobbnak, a Sinopharmot pedig a Pfizer elé rangsorolta.

  • A világ számos pontján vizsgálják a 12-16 év közötti korosztályoknál, hogy milyen vakcinákkal és mikortól lehet őket oltani. Amíg nincs hivatalos szakvélemény ezzel kapcsolatban, addig várunk ezeknek a korosztályoknak az oltásával – mondta Gulyás Gergely.

  • Eddig 4 176 000 védettségi igazolvány készült, ezek közül 650 ezren estek át a fertőzésen, és 3 525 000 a beoltottak száma. Elképzelhető csúszás a postázásban, de kérnek minden oltó orvost, hogy pontosan vigye fel a beoltottságot rögzítő bejegyzést. Hangsúlyozni kell azt is, hogy a védettség csak a 2. oltás beadása után alakul ki, ha tehát van is némi csúszás az igazolás megérkezésével, az nem jelent nagy problémát, a védettség időközben kialakul, a beoltott védetté válik. Ezzel együtt mindenkitől elnézést kér a kormány, aki valami okból kifolyólag nem jutott még hozzá a védettségi igazolásához.

  • Gulyás Gergely szerint Czeglédy Csaba indulásának nem a jogi része az érdekes, hanem a hozzáállás, amely elfogadhatónak tartja a baloldalon, hogy korrupciós vádakkal is visszahozzanak valakit a politikába és a közéletbe.

  • Gulyás Gergely szerint addig érdemes útvonalakat lezárni, amíg az a közlekedést nem lehetetleníti el. Látják, hogy Budapesten rendkívül rossz a közlekedés, sok dugót a főváros döntései okoztak. Jó lenne, ha az autósüldözés modern változata, amit a főváros döntéseivel folytatnak, megszűnne.

  • Az uniós helyreállítási alapról is egyeztetett a kormány. Az uniós újraindítási alapot is igénybe fogjuk venni. A vissza nem térítendő támogatást igénybe vesszük, a hitelfeltétel pedig egy-egy projekt esetében lesz lehetséges, egészen 2023 végéig. 27 tagállam közül 21 nem akar élni a hitelfelvétellel. 

  • Az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből fogják megvalósítani, és Gulyás Gergely szerint ezzel egy méltatlan vitát is rövidre zárnak. A modellváltó egyetemek és a nem átalakulók is számíthatnak forrásokra.

  • Az orvos rögzíti, hogy beoltottak bennünket. Aki nem kapott igazolványt, annak ellenőrizni kell, hogy ott van-e a vele kapcsolatos bejegyzés az EESZT-ben. Ha ott megjelenik az igazolás, akkor a Belügyminisztérium ezt regisztrálja, és elrendeli az igazolvány kiadását, amit általában 10 napon belül postáznak. Az eddigi visszajelzések alapján 96-97 százalékban rendben megy a védettségi igazolások előállítása és postázása. Emellett a kormány egy olyan ellenőrző folyamatot alakít ki, amelynek segítségével bárki nyomon követheti, hogy hol tart a vakcinaigazolása.

  • Gulyás Gergely bejelentette, hogy felhatalmazták Szijjártó Pétert kétoldalú megállapodások megkötésére, a vakcinaigazolványok elismeréséről. Ezek kölcsönösek lesznek, tehát amelyik országgal sikerül egyezségre jutni, Magyarországról szabadon lehet odautazni a védetteknek, és onnan is hazánkba. A külügyminiszter ma adhat bővebb tájékoztatást erről.

  • Tegnap két kormányülés is volt, a rendes ülés mellett az uniós aktualitásokról tárgyaltunk – kezdi Gulyás Gergely. A kormány szerint megnyugtató, hogy Európában kiemelkedő a magyar oltások üteme, ennek köszönhetően mostanra radikálisan csökkent az új fertőzések száma.

    Holnap meglehet a 4 millió beoltott, ekkor a kormány korábbi döntésével összhangban döntenek az újranyitásról. E szerint a kijárás tilalom éjfélkor kezdődik, a boltok 11-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek belső terei megnyithatnak a védettek és a gyermekek számára, a szállodák ugyanígy; az állatkertek, a múzeumok és a színházak is látogathatók lesznek. 4 millió beoltottnál mehetnek az edzőterembe a védettek, illetve a gyermekek és az igazolt sportolók. 11 óráig látogathatók a sportrendezvények.

  • Szigorítják a büntető törvénykönyvet, az okirat-hamisításra fókuszálnak, különösen a hamis oltási igazolások kiszűrését akarják elérni. Büntetik azt is, ha egy szolgáltató nem tartja be a kötelező előírásokat a szolgáltatóhelyen. Érvényben maradnak a csoportosulásra vonatkozó eddigi szabályok, és továbbra is kötelező a maszkviselés az utcán.

  • A baloldal követelésére hozták nyilvánosságra az oltással kapcsolatos adatokat. Kialakult egy vita, amit Gulyás Gergely pozitívnak értékel, és nem tartja kritikának az észrevételeket, amelyek szerint más szempontokat is figyelembe kell venni a hatékonyság megítélésekor. A táblázat igazolja, hogy mindegyik oltás hatásos; komoly különbség nincs, mindegyik minimálisra csökkenti a fertőzés veszélyét.

  • A védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viselni a kulturális- és sportrendezvényeken - mondtja Gulyás Gergely. Szigorú szabályok lesznek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, ez jelenti a Büntető Törvénykönyv módosítását is, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak a szervezőknek, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét.

    A családi rendezvényekkel kapcsolatban egyelőre fennmaradnak a jelenlegi korlátozások, de 

    a lakodalmak esetében az 5 millió beoltott után szeretne a kormány lazítani a szabályokon, ezt május harmadik hétvégéjére érhetjük el.

  • Gulyás Gergely szerint holnap érhetjük el a négymillió oltottat, majd felsorolta az ehhez kötött új intézkedéseket, amelyekről itt írtunk részletesen. A miniszter az edzőtermekre vonatkozó szabályozást azzal egészítette ki, hogy a 18 év feletti igazolt sportolók is használhatják ezeket a létesítményeket. Az eredeti rendelet a 18 év alatti igazolt sportolókról és a védettekről szólt.